Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH, EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO,EPA-EFE/J.J.Guillen

Ne smemo da zamislimo kako bi sutra izgledala naša zemlja i njen kulturni pejzaž da Marin Le Pen pobedi, navodi se u apelu poznatih francuskih umetnika uoči drugog kruga predsedničkih izbora.

Više od 400 francuskih uglednih ličnosti iz sveta umetnosti, među kojima su glumice Žilijet Binoš i Šarlota Gejnzbur, uputile su otvoreno pismo u kojem na veoma emotivan način pozivaju svoje sunarodnike da u drugom krugu predsedničkih izbora, koji su zakazani za nedelju, podrže Emanuela Makrona. Pismo, svojevrsni apel da Makron nastavi svoj predsednički mandat, objavljen je pre neki dan u pariskom dnevniku „Mond“.

Ta nedelja, 24. april kada će se u drugom krugu predsedničkih izbora sučeliti Marin le Pen i Emanuel Makron za poznate kulturne delatnike Francuske je „Dan D“. Umetnici su osetili potrebu da uoči tog ključnog trenutka apeluju na sve one Francuze koji možda i ne podržavaju Makronovu politiku i nisu mu dali glas u prvom krugu predsedničkih izbora i razmišljaju da apstiniraju i u nedelju.

Glumci, filmski stvaraoci, muzičari, producenti, koji su potpisali apel, stava su da je podrška Makronu u ovom času „apsolutna neophodnost“ i jedini način da se spreči dolazak na čelo Francuske kandidatkinje ekstremne desnice Marin le Pen.

U apelu poznatih javnih ličnosti, gotovo svih iz sveta umetnosti, ističe se da program Le Penove predstavlja pretnju i opasnost po demokratske principe, prenosi „Varajeti„.

Na otvoreno pismo, osim glumica Žilijet Binoš i Šarlote Gejnzbur, svoje potpise stavili su i njena majka, englesko-francuska Džejn Birkin inače nekadašnja partnerka Serža Gejnzbura, kao i Fransoa Kluzo, Žil Leluš, Karolin Bendžo, Fabris Lušini, Giljem Kane…

Kao glumci u svetu kulture često se sporimo sa onima koji imaju moć i koji su na vlasti. Često smo na našoj koži osetili moć obmane, ljutnje, čak i besa. Ali, iako je ishod prvog kruga izbora nešto čemu se nikako nismo nadali, i dok su neki od nas osećali izvesno nepoverenje prema Makronu, danas nema nikakvog oklevanja, sumnje, neodlučnosti“, smatraju francuski umetnici.

Marin le Pen Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Ništa, po njihovom sudu, u programu Marin le Pen ne osvetljava „nasleđe Francuske kao zemlje otpora, humanosti, darežljivosti i otvorenosti prema svetu“, zbog čega poručuju:

Ne smemo da zamislimo kako bi sutra izgledala naša zemlja i njen kulturni pejzaž da Le Penova pobedi. Ne možemo da zamislimo da na čelu Francuske bude kandidatkinja čiji je program ispunjen ksenofobijom i netrpeljivošću, kandidatkinja koji je pravila paktove s totalitarnim vođama“.

Ne mogu u ovom trenutku, kako preciziraju, ni da zamisle kako se oseća ukrajinski narod u svojoj zemlji na koju je izvršena invazija, koja je bombardovana i u kojoj su ljudi masakrirani i postavljaju pitanje:

A zamislite kako bi se tek osećali da su izabrali za prvog čoveka zemlje nekog ko je blizak lideru Kremlja? Zato ne možemo da zamislimo da bi Francuska, zemlja prosvetiteljstva i Dekleracije o pravima čoveka i građanina, za predsednicu izabrala nekoga ko je prijatelj s najgorim dikatorima koji bi nas osramotila i obeščastila“, zaključak je francuskih umetnika.

Podsetimo, još uoči prvog kruga predsedničkih izbora većina javnih ličnosti stala je na stranu Makrona, a među njima bili su glumica Karol Buke i reditelja Klod Leluš, dok je Le Penovu javno podržao samo glumac Filip Ševalije.

Bonus video: Le Pen umerenim stavom do iznenađenja na izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare