Merilin Monro i Ivana Mihić, Foto: Twentieth Century Fox / Charles / AFP / Profimedia,Lična arhiva Ivane Mihić

Kada me je Soja Jovanović, čarobnica moćnog duha i rediteljskog dara, pozvala da igram Puslicu, bila sam na trećoj godini FDU. Imala sam samo dvadeset godina, i bila je to moja prva pozorišna uloga, priseća se za Nova.rs glumica Ivana Mihić povodom obeležavanja tri decenije od premijere mjuzikla “Neki to vole vruće“ u režiji Soje Jovanović koji se i danas igra u Pozorištu na Terazijama.

Jedna od najdugovečnijih predstava u Beogradu prvi put je izvedena 27. decembra 1990. godine a glavne uloge su igrali Ivana Mihić, Rade Marjanović i Svetislav Bule Goncić.

Neki to vole vruce, Svetislav Bule Goncic, Ivana Mihic, premijerna podela 1990., Foto: Arhiva Pozorista na Terazijama

Ovaj mjuzikl je nastao po istoimenom kultunom filmu Bilija Vajldera sa Merilin Monro, Tonijem Kertisom i Džekom Lemonom u naslovnim ulogama. Po scenariju ove komedije iz 1959. nastao je mjuzikl „Puslica“ koji je izveden na Brodveju 1972. godine.

Kuriozitet beogradske predstave je i taj što Marjanović i Goncić i danas igraju Džoa i Džerija. Štaviše, njih dvojica su nakon rekonstrukcije Pozorišta na Terazijama, koje je trajalo 14 godina, obnovili ovaj mjuzikl po orignalnoj režiji jer su želeli da održe uspomenu na veliku Soju Jovanović.

Ivana Mihić i Rade Marjanović, Foto: Licna arhiva Ivane Mihić

A Puslice su se menjale. Ivanu Mihić je nasledila Bojana Stefanović.

Bojana Stefanović kao Puslica, Foto: Milos Kodemo/Pozorište na Terazijama

Kada je ona otišla na trudničko bolovanje, ovu ulogu je tumačila Ivana Jovanović iz Narodnog pozorišta koja se potom odselila u Ameriku. Danas Puslicu glume u alternaciji Bojana Stefanović i Ivana Popović.

Ivana Popović kao Puslica, Foto: Arhiva Pozorista na Terazijama

– Kada je izašla premijera niko nije mogao da pomisli da će imati uspeh a još manje da će ovoliko dugo da traje. Jer, nije vladalo neko veliko uzbuđenje oko predstave. Ali, raspoloženje publike koje je bilo tada, od prvog izvođenja, ostalo je isto svih ovih godina a odigrali smo mjuzikl oko 500 puta. Velika je to zabava, i mi se na sceni zabavljamo i publika, i to traje… – kaže za naš portal Bule Goncić.

Po rečima Radeta Marjanovića predstava ima svoj dugi život zato što unosi radost i veselje.

– Film je bio toliko popularan da nismo smeli da omanemo. Ali, pošto je to radila naša draga Soja, to je i bilo nemoguće. Jer ona kada uđe u neki posao radi ga do kraja, bila je ogroman profesionalac. Ona je to umela da napravi, sklopi, tako da ovaj mjuzikl živi nepromenjen i dan-danas. Mi u pozorištu volimo da kažemo da predstavu treba održati, da ne sme da se raspadne. A to znači da ne izgubi nakon premijernog naleta energiju i sve što je imala na početku. Svi koji su na njoj radili tokom ovih 30 godina dali su svoj maksimum, jer nismo hteli da se raspadne i radili smo onako kako je Soja čvrsto kao veliki majstor uradila – priča nam Marjanović i dodaje da su mnoge generacije stasavale uz ovaj pozorišni komad.

Soja Jovanovic
Soja Jovanović, Foto: Arhiv Muzeja pozorišne umetnosti Srbije

Ovaj nezamenljivi glumački tandem ističe nepogrešivu sposobnost Soje Jovanović za kasting. Njen izbor Ivane Mihić za ulogu Puslice, kako kažu, bio je pun pogodak. Ivana je svojim šarmom, talentom, načinom kako je nosila tu ulogu, postala zvezda.

– “Neki to vole vruće” ću zauvek pamtiti kao nešto značajno i posebno u mojoj karijeri i kao jedan od najlepših ostvarenih snova u mom životu – priča Ivana Mihić, koja se zahvljajući ovoj ulozi našla na naslovnim stranama brojnih magazina širom Jugoslavije, a donela joj je i stotine televizijskih gostovanja u emisijama i zabavnim šou programima.

– Igrati u mjuziklu bio mi je poseban izazov jer sam mogla da primenim prethodno stečena znanja iz baletske i muzičke škole. Ja sam toliko uživala igrajući ovaj komad da sam, dok sam snimala dve velike serije, “Srećni ljudi” i “Gore dole”, šest meseci uzela neplaćeno odsustvo ali sam svojevoljno igrala uveče predstave besplatno. Aplauzima i gromoglasnim smehom publika je nagrađivala gotovo svaku našu scenu. A ja sam, čim se začuju prvi taktovi muzike i zavesa podigne, uvek imala osećaj da je premijera.

Rade Marjanović i Ivana Mihić, Foto: Arhiva Pozorista na Terazijama

Neverovatno je da mi i dan-danas ljudi pišu i govore o tome kao o nečemu što su mnogo voleli – kaže Ivana.

Ona ističe da predstavu pamti po saradnji sa velikim umetnicima scene.

– Osim čudesne Soje, magiju su stvarali i čuveni kostimograf i scenograf Mića Tabački. Dragoceno iskustvo bila mi je mogućnost saradnje sa jednim od najboljih koreografa Miljenkom Štambukom, koji je bio razbarušena ličnost raskošnog talenta. Dirigentskom palicom kao čarobnim štapićem vodio nas je Predrag Vasić… Pored neodoljivih Buleta i Radeta, koji su mi bili direktni partneri svih dva i po sata na sceni, igranje svake predstave ukrašavali su i Ljilja Šljapić, Bata Paskaljević, Janoš Tot… Kao i Vujke, Ljilja Stjepanović… Mnogo je dobar bio ceo ansambl, i glumački i baletski i hor i orkestar i scenci i šminkeri i garderoberi i tehnički deo ekipe, svi – naglašava Ivana koja je Puslicu igrala skoro petnaest godina.

I Bata Paskaljević je igrao u predstavi „Neki to vole vruće“, Foto: Arhiva Pozorista na Terazijama

U nedelju, 27. decembra u 18 časova, na dan kada je premijerno odigran mjuzikl “Neki to vole vruće”, na sceni Pozorišta na Terazijama okupiće se akteri ove predstave.

– Pripremićemo scenu kao dekor, ali mjuzikla neće biti nego će biti razgovor i sećanje na ovo vreme. Biće to onlajn druženje sa publikom. Ovaj jubilej jeste veliki praznik i zaslužuje da se obeleži kako dolikuje i zato ćemo sačekati mirnije vreme da odigramo predstavu tim povodom – objašnjavaju Marjanović i Goncić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar