Foto:wikimedia.org

Teslin naučni centar "Vordenklif" (TSCW) pokrenuo je program "Teslin LEGO Challenge" i pozvao sve poštovaoce Nikole Tesle da samoizolaciju iskoriste tako što će od lego kockica napraviti kopiju jedine preostale laboratorije velikog naučnika i osvojiti nagrade od 500 i 1.000 dolara.

Direktor Tesline jedine preostale laboratorije – „Vordenklif“ Mark Alesi izjavio je za Tanjug da su pokrenuli Tesla LEGo izazov sa ciljem da motivišu ljude da samoizolaciju iskoriste na najbolji način i naprave kopiju „Vordenklifa“, jedine postojeće Tesline laboratorije.

Učesnici će biti podeljeni u nekoliko kategorija od 12 godina na više, a fotografjie ili video zapis svoje replike Teslinog tornja, izrađene od kockica, treba da pošalju u TSCW.

Svi prispeli radovi biće prikazani u vrituelnoj galeriji, kako bi ljudi širom sveta mogli da glasaju i izaberu najbolji.

Deca i tinejdžeri, koji dobiju najviše glasova, osvojiće nagradu od 500 dolara, a odrasli 1.000 dolara.

Rok za slanje radova je 30. april, a pobednici će biti objavjeni 8. maja.

Teslin naučni centar „Vordenklif“, Foto: Len Holsborg / Alamy / Alamy / Profimedia

Kao poslednja Teslina laboratorija, „Vordenklif“ je, kako naglašava Alesi, svedočanstvo jednog od najuticajnijih pronalazača u istoriji.

„Vordenklif“ je dizajnirao renomirani arhitekta Stanford Vajt i predstavlja Teslin bežični odašiljč sa 18 spratova, prepoznatljiv širom sveta kao simbol inovacije i tehnološkog napretka.

„Nikola Tesla umalo je umro za vreme epidemije kolere 1874. godine. Pošto se oporavio, porodica ga je poslala u planine, u samoizolaciju da se oporavi. Tokom tog perioda izolacije, mladi Tesla čitao je dela Marka Tvena, šetao prirodom i izmislio neke neverovatne stvari“, navodi Mark Alesi i podseća da mu je Mark Tven kasnije, kada je Tesla stigao u Ameriku, postao prijtelj.

Alesi očekuje da će Teslin LEGO izazov motivisati sve ljude da tokom pandemije uče iz Teslinog iskustva, a virtuelne aktivnosti će, kako dodaje, pružiti „zanimljiv, edukativni i kreativan projekat za celu porodicu“.

„Svet se u neku ruku odužio Tesli tako što su donacijama sačuvali Vordenklif na Long Ajlednu, a bilo je više od 33.000 donacija iz 108 zemalja i svih američkih saveznih država“, rekao je Alesi.

TSCW radi na virtuelnim programima od kojih su neki besplatni, a otkrivaju najveće misterije te Tesline poslednje laboratorije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram