Foto: Promo

Roman "Biblioteka" iz pera pisca Zorana Živkovića upravo je objavljen u Turskoj pod naslovom "Baska zaman kütüphaneleri" (Biblioteka drugog vremena).

U pitanju je treće tursko izdanje „Biblioteke“, koje je objavio istanbulski izdavač „Ketebe“. Prethodna dva objavili su „Istiklal“ (2006) i „Minval“ (2015), a ta izdanja ostavila su traga u turskoj kulturi.

Početkom godine poznati slikar Engin Bejaz otvorio je izložbu na kojoj je predstavio nova platna nadahnuta upravo „Bibliotekom“.

Ovo nije jedina Živkovićeva knjiga, koju „Ketebe“ objavljuje ove godine, s obzirom da su planirana izdanja „Vremenskih darova“, „Sedam dodira muzike“ i novog piščevog romana „Bela soba“.

Novo tursko izdanje „Biblioteke“ ujedno je trideseto izdanje ove knjige kojoj je 2003. godine pripala „Svetska nagrada za fantastiku“.

Od tih 30 čak 20 su strana izdanja, a do kraja godine pojaviće se još najmanje tri izdanja „Biblioteke“: grčko, mađarsko i japansko, čime će, kako je nedavno rekao Zoran Živković za Nova.rs, ovo delo postati najprevođenije srpska knjiga u 21. veku.

Foto: Promo

Treće tursko izdanje „Biblioteke“ ujedno je dvestoto izdanje Živkovićevih proznih knjiga, od čega je 79 objavljeno u Srbiji, a čak 121 u inostranstvu.

Foto: Promo

Takođe, američki izdavač Zorana Živkovića „Kadmus Pres“ prošlog meseca objavio je novi piščev roman „Bela soba“, a tokom proteklih šest godina ova izdavačka kuća objavila je 34 izdanja njegovih dela, za koje je ilustracije uradila japanska umetnica Juučan Ito.

Bonus video: Ruski pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar