Foto: Promo

Radiodramsku adaptaciju novele "Budilnik na stočiću" našeg pisca Zorana Živkovića emitovaće Radio BBC 4 Ekstra u sredu, 23. februara od 19 časova po našem vremenu.

Novela „Budilnik na stočiću“ izvorno je objavljena 2003. godine kao završni, peti deo Živkovićevog mozaičkog romana „Koraci kroz maglu“.

Slušaocima BBC-ja novelu „Budilnik na stočiću“ 23. februara predstaviće poznata engleska glumica Ana Mesi. Inače, radio-adaptacija ove novele prvi put je emitovana na BBC-ju u martu 2007. godine u sklopu poznatog ciklusa „Fantastične priče“.

Foto: Promo

Od tada je reprizirana čak 18 puta, čime su uvrstila u red trajnih radiofonskih ostvarenja ovog radija.

Svojevremeno je Radio-televizija Srbije otkupila prava da snimi televizijski film baš po ovom Živkovićevom delu, čak je i zakazan početak snimanja, ali, nažalost, to se nikada nije realizovalo.

I piščeva priča „Voz“ iz mozaičkog romana „Nemogući susreti“ isto je tako često reprizirana na Bi-Bi-Siju od prvobitnog emitovanja krajem novembra 2005. Tu adaptaciju čita još jedan poznati engleski glumac Rodžer Alem.

Zoran Živković je jedini živi srpski autor po čijim su delima pravljene radiodramske adaptacije za Bi-Bi-Si.

Živković je u nedavnom razgovoru za Nova.rs najavio skoro izlaženje iz štampe svog novog romana „Bela soba“.

Foto: Promo

Roman će početkom marta objaviti najpre književnikov američki izdavač „Kadmus Pres“ – u dva izdanja: sa tvrdim i mekim koricama. Izdanje na srpskom objaviće krajem proleća Zavod za udžbenike.

Ekskluzivno donosimo i korice dva američka izdanja „Bele sobe“.

Foto: Promo

Naslikala ih je poznata japanska umetnica Juučan Ito, autor ukupno 34 ilustracije za isto toliko tomova Živkovićevih sabranih proznih dela na engleskom koja je „Kadmus Pres“ publikovao od 2016. do 2022. godine.

Bonus video:

Ruski pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar