Slavno Štimac sa direktorkom Somborskog filmskog festivala Vesnom Šašić Foto: Portal 025.rs

"Oazi" Ivana Ikića dodeljena je nagrada "Ernest" za najbolje ostvarenje na Somborskom filmskom festivalu, za najbolje glumce proglašeni su Daria Lorenci Flatz za ulogu u filmu "Mater" i Branimiru Popoviću za ulogu "Koncentriši se, baba". Filmu "Lihvar" pripala je nagrada u selekciji mladih autora, a glumcu Slavku Štimcu uručen je sinoć na zatvaranju smotre "Specijalni Ernest" za životno delo.

Dodelom nagrada i koncertom grupe Love Hunters na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Somboru završen je sinoć treći Somborski filmski festival.

Love Hunters u pozorištu: Milan Mumin, frontmen grupe Foto: Portal 025.rs

Žiri glavnog takmičarskog programa (producent Filip Feti Dautović i glumci Marija Bergam i Petar Strugar), dodelio je nagradu Ernest za najbolji film ostvarenju „Oaza“ reditelja Ivana Ikića.

U obrazloženju žirija se, između ostalog, navodi da je „delikatna tema, koja je bila privilegija samo najhrabrijih autora dokumentarnih filmova, ovog puta obrađena u igranoj formi, što već samo po sebi predstavlja ogroman poduhvat, kako produkcijski tako i rediteljski“ i zaključuje da „ovaj potresan film nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i kao glas vapijućeg u pustinji dopire do svakog srca na planeti, opominjujući nas da se velike ljubavi i velike tragedije događaju i izvan naših komfornih, ušuškanih svetova“.

Ivan Ikić, reditelj „Oaze“ Foto: Portal 025.rs

Nagradu „Ernest“ za najbolju glumicu osvojila je Daria Lorenci Flatz za ulogu u filmu „Mater“ reditelja Jure Pavlovića.

„Prateći intimističku priču o odnosu majke i ćerke, izvanredna glumica Daria Lorenci, u okviru rediteljskog postupka koji je presedan u kinematografiji i filmskoj poetici, uspela je da u krupnom planu tokom celog filma, minimalnim glumačkim sredstvima angažuje gledaoca i uvuče ga u svoja stanja koja su apsolutno iskrena i tačna. Fascinantan je način na koji ona izaziva empatiju gledaoca i čini film u svakom trenutku uzbudljivim. Maestralna Daria doprinela je da ova teška i teskobna priča na momente zasija dečijom radošću“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Za najboljeg glumca proglašen je Branimir Popović, za ulogu u filmu „Koncentriši se, baba“, reditelja Pjera Žalice.

„Branimir Popović iznenađujuće smelo i uverljivo, koristeći širok i inteligentan izbor glumačkih sredstava, tumači lik Baneta krećući se izuzetno precizno u okvirima zadatog žanra. Unutar uspostavljenih stereotipa o Crnogorcima, Branimir je uspeo da vešto i duhovito oživi dvodimenzionalnu karikaturu, koja u jednom trenutku prerasta u snažan zaokružen dramski lik“, obrazložio je žiri ovu odluku.

Reditelj „Lihvara“ Nemanja Ćeranić dobitnik je nagrade za najbolji film u selekciji mladih autora odlukom žirija u kom su bili reditelj Filip Markovinović i glumci Jovana Petronijević i Žarko Stepanov.

Nemanja Ćeranić, reditelj „Lihvara“ Foto: Portal 025.rs

„Film ‘Lihvar’ donosi jednostavnu, zgusnutu i dinamičnu priču koja nam prikazuje jedan dan glavnog junaka sa margine, uterivača dugova, koji pokušava da sredi svoj život. Reditelj filma, Nemanja Ćeranić, prikazao je raskošan talenat u svim segmentima rada na filmu. Izvanredan rad sa glumcima od kojih su jedan deo natruščici, brz ritam, dosledno sprovođena naracija sa atraktivnim I dobro tempiranim epizodnim likovima u krajnjem ishodu daju film u najboljem maniru žanrovskog neo-noara“, navedeno je u obrazloženju.

Specijalnim priznanjem nagrađeno je i ostvarenje „Ivana Grozna“ Ivane Mladenović zbog njenog „inovativnog pristupa u kom kombinuje autofikciju, fikciju i dokumentarizam“.

Štimac: Čestitam što imate najboljeg košarkaša na planeti

Slavku Štimcu, laureatu „Specijalnog Ernesta“ za životno delo, ovo priznanje nije moglo da bude uručeno prošle godine, pa je to učinjeno sada, na zatvaranju trećeg Somborskog filmskog festivala.

Slavko Štimac Foto: Portal 025.rs

„Želim da se zahvalim svima koji su odlučivali o tome da ja treba da dobijem jedno ovakvo priznanje koje u svom nazivu nosi ime entuzijaste i zaljubljenika u film Ernesta Bošnjaka koji se, s punim pravom, uz Aleksandra Lifku, može smatrati pionirom kinematografije i filma na ovim prostorima. Ja sam premlad da bih bio pionir kinematografije, ali je činjenica da sam bio pionir kada sam ušao u svet filma iz koga još uvek nemam nameru da izađem, nadam se, još neko duže vreme. Jako mi je drago što ovu nagradu dobijam u lepom gradu kao što je Sombor i čestitam vam što imate sugrađanina koji je najbolji košarkaš na planeti“, kazao je Štimac nakon što mu je priznanje uručio Zoran Rus, predsednik Skupštine grada Sombora.

U trećem izdanju festivala u Somboru publika je mogla da vidi 15 filmova u pet selekcija, a organizovno je i više radionica i drugih pratećih programa.

Selektor Dejan Dabić na zatvaranju festivala Foto: Portal 025.rs

„Publika u Somboru je pokazala da joj je stalo do ovog festivala, Sombor ima dobru pozorišnu publiku, ima filmsku istoriju, ali nije imao festivalsku publiku jer nije bilo festivala. Sombor je pokazao da želi ovakav festival, a ja imam običaj da kažem da prvi festival može da se desi slučajno, drugi festival je podvig, a od trećeg festivala počinje tradicija“, kazao je selektor Dejan Dabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar