Mira Banjac, Petar Strugar, Sombor, Somborski filmski festival, svečano otvaranje, svečano otvoren Treći somborski filmski festival
Mira Banjac sa Petrom Strugarom na otvaranju festivala Foto: Uroš Terzija/Portal 025.rs

Svečanom ceremonijom u atrijumu Gradske kuće u Somboru i dodelom nagrade glumici Miri Banjac za dosadašnji i budući doprinos filmu otvoren je sinoć treći Somborski filmski festival.

Festivalska publika će do 16. jula moći da vidi ukupno 13 filmova u četiri selekcije, a u okviru pratećeg programa da prisustvuje predstavljanjima knjiga, radionicama, predstavama i koncertima.

„Ovaj festival posvećen je našem sugrađaninu Ernestu Bošnjaku, osnivaču jugoslovenske kinematografije, filmskom vizionaru koji je u Somboru prepoznao evropski Holivud, čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u kreiranju sedme umetnosti. Ernest Bošnjak je sve nas, Somborce, zadužio da osvetlimo njegove vizije. Sledeći upravo te vizije stvorili smo Somborski filmski festival s namerom da vam njegovi programi pruže jedan poseban doživljaj koji će se pamtiti i zahvaljujući kome ćete ostati uz nas i tokom naredne godine“, rekla je na otvaranju festivala Vesna Šašić, direktorka Somborskog filmskog festivala i Kulturnog centra „Laza Kostić“ u tom gradu.

Glumici Miri Banjac na otvaranju je uručena nagrada „Specijalni Ernest“ za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima.

Mira Banjac, Sombor, Somborski filmski festival, svečano otvaranje, svečano otvoren Treći somborski filmski festival
Mira Banjac Foto: Uroš Terzija/Portal 025.rs

„Čovek čiju ću nagradu večeras primiti je u stvari bila tačka odakle je počela naša filmska umetnost. On je pokazao jedan neizvestan put, ali on je mogao to da uradi jer u to vreme se slavila umetnost. On je imao prostor, a imao je duha da nasluti ono što će danas u kinematografiji biti veliko. Ovu nagradu ću izuzetno da čuvam, da je poštujem, da na neki mali način budem dostojna tog velikog imena. Nadam se da će u istoriji biti zapisan crvenim slovima. U našim srcima on je to već uradio“, kazala je čuvena glumica kojoj je priznanje uručio gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar