Foto: Obala Art Centar/Promo

Treći somborski filmski festival biće održan od 13. do 16. jula, najavili su organizatori iz Kulturnog centra "Laza Kostić" u ovom gradu. Festival će biti otvoren filmom "Koncentriši se, baba" Pjera Žalice sa Mirom Banjac u glavnoj ulozi, ovogodišnjom dobitnicom nagrade "Specijalni Ernest", a na repertoaru će se naći još 14 filmova u glavnom programu i u još četiri selekcije po izboru selektora Dejana Dabića.

Pored glavnog, publika će moći da vidi i ostvarenja u okviru programa „Selekcija mladih autora“, „Panorama švedskog filma“, „Kad bi Sombor bio Holivud“ i „Filmski matine za decu“, naveli su organizatori.

– Treće izdanje Somborskog filmskog festivala će nastojati da u dva takmičarska programa nastavi put koji su trasirali selektori prethodnih festivala, ukazujući i nastavkom festivalskog kontinuiteta, kao i tradicionalnim pratećim programom „Kad bi Sombor bio Holivud“, da Sombor ima značajan filmski potencijal koji bi mogao biti još više iskorišćen u godinama koje slede. Grad Ernesta Bošnjaka, pionira filma na ovim prostorima, to svakako zaslužuje – kazao je Dejan Dabić, predstavljajući ovogodišnji festivalski koncept.

Selekcija Panorama švedskog filma realizovana je u saradnji sa ambasadom ove zemlje i prikazuje ostvarenja iz savremene švedske kinematografije, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodnih godina. Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, filmova, radionice i koncerti, dodaju organizatori.

Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade “Specijalni Ernest”, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima, saopšteno je iz KC “Laza Kostić”, pa će Treći somborski filmski festival 13. jula u 21 sat biti otvoren u Atrijumu Gradske kuće filmom u njenu čast „Koncentriši se, baba“ bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice.

„Koncentriši se, baba“ prati poslednje dane starije žene Marije u proleće 1992. godine u Sarajevu, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, u vili na brdu nedaleko od centra grada. Uz Miru Banjac, glumačku postavu čine Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović i Dino Sarija.

Na svečanom zatvaranju festivala nagrada će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku ove nagrade, glumcu Slavku Štimcu.

– Radujemo se što će sedma umetnost obojiti pik leta u Somboru. Nastojali smo da, iz godine u godinu, unapređujemo ovu manifestaciju, da rastemo, i verujem da će ljubitelji filmova i festivala to prepoznati. Selekcije su napravili vrsni filmski radnici, nastojeći da obuhvate različite preferencije. Svako će prepoznati nešto po svom ukusu – od autorskih filmova do dokazanih i nagrađivanih ostvarenja. Naš cilj je da prvenstveno promovišemo domaće filmsko stvaralaštvo u najlepšim ambijentima, da okupimo filmadžije i priredimo im zavidan program – rekla je Vesna Šašić, direktorka KC „Laza Kostić“ i Somborskog filmskog festivala.

Kompletan program i satnica biće objavljeni narednih dana, projekcije filmova i prateći programi su planirani u Atrijumu Gradske kuće, dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor i na Trgu Svetog Đorđa, uz besplatna ulaz na sve programe.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar