Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Premijera čuvene drame „Nora – Lutkina kuća“ Henrika Ibsena u režiji i adaptaciji Tatjane Mandić Rigonat, pozdravljena je sinoć burnim aplauzom i povicima „Bravo!“ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U ovom komadu, napisanom krajem 19. veka, u središtu je žena koja spoznavši patrijarhalnu hipokriziju, napušta muža i udobni dom. Naslovnu ulogu Nore tumači Nada Šargin, prvakinja Drame nacionalnog teatra, koja je potvrdila svoj raskošan glumački dar te je na kraju predstave nagrađena dugotrajnim aplauzom, kao i ceo ansambl koji je četiri puta vraćan na binu kako bi se poklonio publici.

Narodno pozorište, predstava
Olja Bećković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovom događaju prisustvovali su i Maja Gojković, ministarka za kulturu i informisanje iOlja Bećković, Ivan Medenica, Vanja Milačić…

Pored Šargin, uloge su tumačili Nenad Stojmenović (Torvald Helmer, advokat, Norin suprug), Hadži Nenad Maričić (Doktor Rank), Katarina Marković (Gospođa Kristina Linde), Goran Jevtić (Advokat Nils Krogstad) i Jelena Blagojević (Sluškinja).

Narodno pozorište, predstava
Tatjana Mandić Rigonat Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Komad se igra u prevodu Ljubiše Rajića. Rediteljka je uradila i izbor muzike, a u umetničkom timu su i Branko Hojnik (scenograf), Ivana Vasić (kostimograf), Irena Dragović (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Igor Koruga (scenski pokret) i Jelena Tvrdišić (video rad).

Narodno pozorište, predstava
Vanja Milačić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Večeras je prva repriza, a naredno izvođenje zakazano je za 20. januar.

Narodno pozorište, predstava
Maja Gojković i Svetislav Bule Goncić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Bonus video: Danica Maksimović o prvoj saradnji sa sinom Milošem Lolićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare