Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonia

Čuveni dirigent Zubin Mehta održao je prvi nastup sa Beogradskom filharmonijom u njihovoj zajedničkoj istoriji u Tirani, u četvrtak, 22. juna, u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Čim je stupio na scenu Nacionalnog pozorišta, opere i baleta, Mehta je dočekan stajaćim ovacijama, a tako su legendarni maestro i Beogradska filharmonija ispraćeni uz gromke aplauze, nakon izvođenja Betovenove simfonije broj 7 i Berliozove Fantastične simfonije.

Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonia

Nastup u Tirani otvorio je novu stranicu istorije kao prvi u veličanstvenoj karijeri Zubina Mehte duge više od 65 godina i u stogodišnjoj istoriji Beogradske filharmonije, povodom jubileja koji orkestar slavi i u regionu.

– Prvi put sam u Tirani i veoma sam srećan što sam ovde zajedno sa sjajnim orkestrom Beogradske filharmonije i nadamo se novim susretima u budućnosti, izjavio je maestro albanskim medijima.

Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonia

Upravnica Nacionalnog pozorišta, opere i baleta Abigejla Vošita, pozdravila velikog maestra i Filharmoniju uoči nastupa rečima:

– Dugo smo čekali dolazak velikana Zubina Mehte i fantastičnu Beogradsku filharmoniju. Izuzetno smo privilegovani i počastvovani nastupom koji nam priređujete jer je ovo istorijski događaj.

Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonia

Koncertu je prisustvovala ministarka kulture Elva Margariti, kao i drugi ministri albanske vlade, ambasador Srbije u Albaniji Slobodan Vukčević, predstavnici diplomatskog kora i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Ovaj spektakularni događaj u okviru Inicijative Ovoreni Balkan izgradio je nove mostove snažnim jezikom muzike koji ne poznaje granice. Turneja koja je počela u Beogradu Gala koncertom na Kolarcu, svoj završetak ima u Skoplju 24. juna u Sali Filharmonija Severne Republike Makedonije.

Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonia

Bonus video: Šta je Beogradska filharmonija poručila Ivanu Tasovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar