Muzej grada Beograda dobija zgradu za „dve i po do tri godine“

Kultura 03. avg. 202118:29
Podeli:
Oktobarski salon kzs
Muzej grada Beograda - Oktobarski salon. Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Muzej grada Beograda će, za dve i po do tri godine, konačno dobiti svoju zgradu, u Ulici resavskoj 40 b, u kojoj će se, na skoro 18.000 kvadrata čuvati eksponati od praistorije do savremenog dobra, najavili su danas predstavnici gradske vlasti.

Tender za izbor izvođača radova, koji podrazumeva rekonstrukciju, sanaciju i dogradnju objekta u Resavakoj ulici i njegovu prenamenu u Muzej grada Beograda biće raspisan sutra, rečeno je na konfrenciji za novinare u Belom dvoru.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da okvirna procena vrednosti radova iznosi između 25 i 30 miliona evra i da će biti finansirani iz gradskog budžeta.

Zamenica predsednika Skupstine grada Andrea Radulovic, dirketorka Muzeja grada Beograda Jelena Medakovic i zamenik gradonacelnika Beograda Goran Vesic. U Konaku kneginje Ljubice. Foto:TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC/

Vesić je rekao da su okvirne procena da kompletan posao može da bude završen za dve i po do tri godine zbog, kako je objasnio, složenog posle na staroj zgradi koja nije namenski građena za muzej, a nalazi se pod zaštitom države.

On je napomenu da će to biti savremen muzej s nizom pratećih sadražaja, po uzoru na svetska rešenja u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, na tender mogu da se jave samo firme koje imaju iskustva na rekonstrukciji muzejskih objekata.

Vesić je rekao da se očekuje da će posle dva do tri meseca od objavljivanja tendera biti poznato ko je izvodjač radova, te dodao da očekuje da radovi počnu krajem oktobra 2021.

Prema njegovim rečima, kada bude završen, biće to najveći muzej u Srbiji.

Muzej grada Beograda osnovan je 1903. kao opštinski a problemi sa smeštajem su ga pratili od osnivanja.

Sporazumom između Grada i Ministarstv odbrane, za muzej je 2006. opredeljena zgrada nekadašnje Vojne akademije, podignuta 1899., po projektu arhitekte Dimitrija T. Leka.

Projekat za rekonstrukciju zgrade i njenu prenamenu u Muzej grada Beograda izabran je na konkursu 2016.

U fondu Muzeja se čuva više od 130.000 predmeta koji svedoče o razvoju Beograda od praistorije do savremenog doba.

Komentari

Vaš komentar