"Muškarčine", Foto:Promo

Predstava "Muškarčine" Reflektor teatra biće izvedena večeras (21) u "Dorćol platzu" čime se ovaj nezavisni teatar vraća izvođenju predstava nakon pauze izazvane epidemijom i vanrednim stanjem.. Koncept, režiju i dramaturgiju predstave "Muškarčine" potpisuju Milena Bogavac i Vojkan Arsić.

„Reflektor teatar“ izvođenjem predstave „Muškarčine“, koju igraju više od osam godina, počinje novu sezonu pod nazivom „Post-istina je laž“.

Tekst predstave nastao je kolažiranjem ličnih priča, iskustava i stavova koautorskog i izvođačkog tima, dramatizacijom teza iz knjige „Biti muško“ Stiva Bidalfa, citiranjem teoretičara muškog pokreta, uz fragmente iz štampe, sa interneta i televizije.

U predstavi su korišćeni statistički podaci dobijeni u istraživanju „Mladići i maskulinitet“ sprovedenom u okviru projekta „Budi muško“ , iskustva trenera u ovom projektu i materijali nastali kroz proces radionica zasnovanih na tehnikama upotrebe drame u edukaciji i metodološkim igrama osmišljenim da podstaknu kolektivno autorstvo.

U želji da se uklope u socijalno prihvatljive matrice rodnog ponašanja, mladi muškarci rade mnoge stvari koje su štetne po njihovo fizičko, ali i psihičko zdravlje. Društvo od njih očekuje da svoju muškost dokažu pokazivanjem snage, odlučnosti, hrabrosti, borbenosti i srčanosti, koja ih često uvodi u destrukciju i autodestrukciju.

Vaspitani u kulturi u kojoj se muško pokazivanje emocija smatra za znak slabosti, mladi muškarci svoje emocije potiskuju i preinačuju u destruktivne oblike ponašanja.

Predstava „Muškarčine“ ima za cilj da ukaže na taj problem, ali i da dokumentuje priču generacije rođene u toku ratova na Balkanu, generacije čiji je sistem vrednosti formiran u tranziciji te je, shodno tome, konfuzan i nedovoljno čvrst, ističu u „Reflektor teatru“.

U predstavi igraju Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić.

O novoj sezoni za portal Nova.rs govorio je nedavno direktor „Reflektor teatra“ Marko Panajotović.

Nakon „Muškarčina“ 20. juna na repertoaru je „Sumnjivo lice“, a za 23. jun najavljena je predstava „Kako ja ovo sinu da objasnim?“.

Sve informacije o repertoaru, ulaznicama i drugim sadržajima koje „Reflektor teatar“ priprema, mogu se videti na sajtu www.reflektorteatar.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare