Endi Vorhol Foto: Raymond Mahut / AFP / Profimedia

Šest meseci nakon što je slika Merilin Monro oborila rekorde kada je prodata za 195 miliona dolara, prilično mračnije i brutalnije delo kultnog pop-art umetnika Endija Vorhola takođe bi moglo da dostigne veliku sumu.

„White Disaster“ (19 udesa belog automobila) – ponovljene grafičke crno-bele slike na ogromnom platnu visine 3.6 metara i širine 1.8 metara – očekuje se da će se prodati za najmanje 80 miliona dolara u Njujorku sledećeg meseca.

To je deo Vorholove serije „Smrt i katastrofa“ iz 1960-ih koja je odražavala umetnikovu preokupaciju smrtnošću. Poslednja velika slika iz ove kolekcije „Silver Car Crash“ (Dvostruka katastrofa), prodata je na aukciji za 105 miliona dolara 2013. godine, piše „Gardijan“.

Foto: Sotheby’s

Aukcijska kuća „Sotebi“, koja će 16. novembra prodati sliku u ime privatnog vlasnika, opisala ju je kao „monumentalno remek-delo“. Više od 15 godina nije bila u javnosti. Pozivajući se na Vorholovo pobožno katoličanstvo, „Sotebi“ je saoštila:

– Nema sumnje da fizička veličina panela – najvećeg od svih Vorholovih radova – ima moć da izazove osećaj strahopoštovanja, sličan onom kod religioznog oltara. U stvari, religiozni prizvuci dela prevazilaze njegove puke razmere.

Istoričar umetnosti Džon Ričardson kaže da celokupno ponavljanje Endijevih slika proizilazi iz činjenice da je bio katolik.

– Išao je u crkvu, na ispovest, morao je da ponovi 10 puta molitvu, pa još 20 puta i sve to se ogleda u načinu na koji se njegova slika ponavlja iznova i iznova i iznova – kaže Ričardson.

Vorhol je počeo da snima slike automobilskih nesreća, avionskih nesreća i drugih katastrofa ranih 1960-ih, koristeći fotografije iz novina i policijskih arhiva kao izvorni materijal.

– Kada vidite jezivu sliku iznova i iznova, ona zaista nema nikakvog efekta – rekao je on u jednom intervjuuu 1963. godine.

Bonus video: Portret Merilin Monro Endija Vorhola prodat za rekordnu sumu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar