Predstava Uobraženi bolesnik Foto:Nenad Borisavljević

Čuvena Molijerova komedija „Uobraženi bolesnik“ u adaptaciji Isidore Milosavljević i u režiji Đorđa Nešovića, premijerno će biti izvedena u četvrtak 2. marta od 20 sati, u Knjaževsko srpskom teatru u Kragujevcu.

Jednu od najpoznatijih komedija svetske književnosti i klasik pozorišne umetnosti, dramaturškinja Isidora Milosavljević i reditelj Đorđe Nešović, prilagodili su današnjnjem vremenu, u kojem smo, kako su rekli „suočeni sa post-istinom i najneverovatnijim teorijama zavere“.

Predstava Uobraženi bolesnik Foto:Nenad Borisavljević

Oni su u zajedničkom saopštenju povodom rada na predstavi, istakli da je bilo izazovno da zadrže duh Molijerove komedije, dok obrađuju temu medicine, a da istovremeno sačuvaju pozorišnu uverljivost.

„Najveći cilj za nas kao autore, bio je da nađemo tačke koje spajaju Molijerovog i današnjeg ‘uobraženog bolesnika’. Na samom početku rada na predstavi, možda nismo u potpunosti shvatali koliko zapravo ima malo razlika između njih dvojice. Кada se bavimo egocentričnošću, sebičnošću, licemerjem, koristoljubljem, koje dovodi do raspada porodice, a samim tim provocira i lomove u svakom njenom članu, možemo se slobodno zapitati da li je prošao i jedan jedini dan od vremena kada je Molijer napisao ovu komediju‘‘, rekli su autori.

Oni su podsetili da je u vremenu u kojem je Molijer živeo i stvarao, jedan od najpopularnijih žanrova, naročito omiljen na francuskom dvoru, bila komedija – balet, a „Uobraženi bolesnik“, verovatno najpoznatiji predstavnik tog žanra.

Predstava Uobraženi bolesnik Foto:Nenad Borisavljević

„Sa formalne strane, za ovaj žanr je karakteristično spajanje dramskih, muzičkih i plesnih elemenata. Na tematskom planu, Molijer je, iako miljenik Luja XIV, veoma precizno umeo da prepozna i u svojim komadima izvrgne ruglu anomalije društva. U ‚Uobraženom bolesniku‘ on se obračunava sa medicinom svog vremena, tvrdeći da ona nema dovoljno znanja da bi mogla da izleči čoveka. Ipak, oko ovog glavnog zapleta i priče o hipohondru, Molijer otvara i mnoge druge teme, kao što su stabilnost porodice, izopačen sistem vrednosti, kritika represije, pitanje prave i lažne ljubavi, ali i slobode‘‘, istakli su dramaturškinja Isidora Milosavljević i reditelj Đorđe Nešović.

U predstavi igraju Ivan Vidosavljević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Natalija Antonijević, Nikola Milojević, Avram Cvetković, Nenad Vulević, Čedomir Štajn i Bogdan Milojević.

Scenografiju potpisuje Ana Кolbjanova, kostime Jelena Janjatović, muziku Dragoslav Tanasković – Trnda, a scenski govor uradio je  Đorđe Marković.

Premijernom izvođenju predstave kragujevačkog ansambla, istog dana prethodi promocija monografije posvećene glumici Renati Ulmanski u izdanju Knjaževsko srpskog teatra (KST), a koju je priredio reditelj Marko Misirača.

Promocija monografije biće održana na Maloj sceni KST-a od 18 sati, a ulaz je slobodan.

BONUS VIDEO: Bojana Stefanović – Predstava „Deca“ je istinska terapija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar