Predstava "Don Žuan" Foto: Promo/Narodno pozorište

Narodno pozorište „Sterija“ obeležiće 78. rođendan u subotu, 4. marta sa početkom u 20 časova, projekcijom filma „I bi svetlost“ Aleksandra Avrameskua i premijerom Molijerovog „Don Žuana“ u režiji Andreja Cvetanovskog.

U rediteljskom opusu Cvetanovskog preovladava klasična svetska dramaturgija, kao i dela makedonskih autora. Njegova rediteljska vizura sa intencijom da napravi novo čitanje klasične priče insistira na vizuelnom. „Don Žuan“ u njegovom tumačenju oslikava ljudsku stranu legendarnog zavodnika, a rad na tekstu zasniva na traganju porekla njegove prirode.

Predstava „Don Žuan“ Foto: Promo/Narodno pozorište

Uloga Don Žuana poverena je mladom glumcu Milošu Đuroviću, dok će Miloš Lazić, jedan od najmlađih dobitnika Sterijine nagrade, biti u ulozi njegovog sluge Zganarela. Don Žuanovu ženu Elviru tumačiće vršačka glumica Jovana Božić, a seljanke iz reda beskonačnog niza zavedenih i prevarenih žena, Maturinu i Šarlotu, igraće Vanja Radošević i Marija Pantin. Predrag Grujić biće u ulogama seljaka Pjeroa i Elvirinog brata Don Кarlosa, dok će Srđan Radivojević biti u ulozi Don Žuanovog oca Don Luja. Uloge Don Alonsa i trgovca Dimanša tumačiće Ivan Đorđević.

U autorskom timu su osim reditelja Andreja Cvetanovskog, njegovi saradnici – scenograf Sergej Svetozarev, kompozitor Dimitar Andonovski i kostimografkinja Sofija Lučić.

Dokumentarni film „I bi svetlost“ napravljen je sa ciljem da publici prikaže rezultate projekta kojim je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu vršačko Pozorište dobilo najsavremeniju opremu za svetlo i ton.

Bonus video: Goran Šušljik o serijama po delima Dobrice Ćosića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar