Foto: Darja Štraus Tisu/Promo

Slovensko komorno glasbeno gledališče iz Ljubljane izvešće kamernu operu “Svadba” Ane Sokolović, kanadske kompozitorke srpskog porekla, a pod dirigentskom palicom Jelene Susnick u subotu, 4. marta u 20 časova u foajeu Kolarca.

Ovom a cappela operom na srpskom jeziku za šest ženskih glasova biće otvoren Artist lounge, novi ciklus koncerata u Kolarčevoj zadužbini. Radnja je smeštena u veče uoči venčanja devojke Milice koja sa prijateljicama proslavlja udaju.

Foto: Darja Štraus Tisu/Promo

Izvođenju opere prethodi predavanje dr Vesne Marjanović, muzejske savetnice Etnografskog muzeja u Beogradu “Od proševine do devojačke večeri“ iz ciklusa svadbenih običaja sa akcentom na predsvadbenim ritualima. Predavanje počinje u 18.30 u Maloj sali.

Opera „Svadba“ je premijerno izvedena 2011. u Torontu, a kasnije su je, između ostalih, predstavili Opera Filadelfija, Opera San Francisko i Festival d’Eks-an-Provans. Dobila je nagradu Dore Mavor Mur za „Izvanrednu novu operu“. Francuski “La Monde” ju je opisao kao „obred proleća, minijaturu koja izmišlja univerzalnu fonetiku ljudskog srca“ i proglasio za jedno od najznačajnijih dela 21. veka.

Ana Sokolović sa izvođačima Foto: Darja Štraus Tisu/Promo

Ana Sokolović, kanadska kompozitorka srpskog porekla, značajna je ličnost savremene muzike. Svojom maštovitom, ritmički orijentisanom muzikom, sa repertoarom koji se kreće od kritički priznatih opera i orkestarskih dela do moćnih solo i kamernih kompozicija, afirmisala se na međunarodnom nivou. Studirala je kod Dušana Radića u Novom Sadu i Zorana Erića u Beogradu. Zatim se preselila u Montreal, gde je magistrirala na Univerzitetu u Montrealu kod Hozea Evanđeliste.

Šareni zvučni svet Ane Sokolović često je inspirisan balkanskim folklorom i njegovim prazničnim, asimetričnim ritmovima. Četiri njene opere izvođene su širom sveta, od Montreala do San Franciska i Luksembruga do Ljubljane. Ana je uvrštena u kanadski “Hall of Fame”, dobitnica je nekoliko Džuno nagrada, pandan Gremiju, a 2012. je proglašena za “nacionalno blago” Kanade. Pre dve godine postala je član Boosey & Hawkes (BH), najveće svetske izdavačke kuće specijalizovane za klasičnu muziku.

Opera „Svadba“ Foto: Darja Štraus Tisu/Promo

Jelena Susnick, magistar je dirigovanja, rođena u Beogradu gde je diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičkih umetnosti. Tokom svoje karijere vodila je mnoge orkestre i horove, a bavi se i pedagogijom. Nastupala je sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio televizije Srbije, Simfonijskim orkestrom „Svetski orkestar muzičke omladine“ iz Berlina, Simfonijski orkestar Muzičke akademije FMU Beograd, ansambl savremene muzike „Slavko Osterc“ i umetnički je direktor i dirigent Panslovenskog „Omladinskog Superhora i orkestra”. Živi i radi u Ljubljani. Gostovala je u Švedskoj, Danskoj, Grčkoj, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Rumuniji, Poljskoj, Češkoj i svim zemljama bivše Jugoslavije. Autorka je teksta za predstavu Eks/odus Radosti, koja je uspešno izvođena u Sloveniji i na festivalima u Srbiji. Piše povremeno za Politikin Zabavnik kao i feministički časopis „Radne žene“.

O operi „Svadba“ i svom dirigentskom pristupu ovom delu Jelena Susnick je rekla:

„Čast mi je da sam izabrana za dirigenta ovog remek dela operske literature. Priprema je trajala skoro šest meseci. Prezadovoljna sam ansamblom fantastičnih pevačica. Smatram izvođenje Slovenskega komornega glasbenega gledališča za jedno od najboljih tumačenja opere ove opere. Zato ne iznenađuje što je svako izvođenje u Sloveniji pozdravljeno stojećim ovacijama uz salve smeha i mnogo suza. Nema lepšeg poklona za izvođače. Nadamo se da ćemo zadovoljiti beogradsku publiku i jedva čekamo subotu.“

Bonus video: Goran Šušljik o seriji „Vreme smrti“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar