John le Carre Foto:EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Privatni život pisca špijunskih romana, pravog imena Dejvid Kornel, u fokusu je nove knjige "The Secret Life of John le Carré", koja će uskoro biti objavljena.

“Zašto pisati „Tajni život Džona le Karea”? Da li je u redu da se javno objavljuju aspekti njegovog života koje se toliko trudio da zadrži u tajnosti? Pišući ovu knjigu, bio sam svestan da bi neki mogli da smatraju da je tema vrcava. I donekle prihvatam ovu kritiku; da nije ništa više od razotkrivanja preljube, onda čitanje ne bi bilo mnogo bolje od voajerizma”, kaže autor biografije slavnog pisca Adam Sisman, pišući za “The Times”.

The Secret Life of John le Carré Foto:Promo

„Moja neverstva su mi u životu stvorila dualnost i tenziju koje su postale gotovo neophodne supstance za moje pisanje, opasna ivica neke vrste. Ona zbog toga nisu ‘tamna strana‘ mog života odvojena od takoreći ‘višeg književnog poziva‘, već, eto, njen integralni i od nje neodvojiv deo“, citat je britanskog pisca Džona le Karea, otkriva Sisman.

Privatni život pisca špijunskih romana, pravog imena Dejvid Kornel, u fokusu je nove Sismanove knjige „The Secret Life of John le Carré“, koja će uskoro objavljena.

Sisman je Le Karevom biografijom počeo da se bavi 2010. godine. Nakon što mu je pisao, pritom predloživši sebe za biografa, pisac ga je pozvao u svoj dom u Hampstead, a zatim mu omogućio pristup svojim arhivama, listi ljudi koje je poznavao i beskonačnom broju dugih intervjua.

Krajem 2012. Sisman je identifikovao ženu u koju je Le Kare bio zaljubljen za vreme službe u britanskoj tajnoj službi Bonu. Sa suprugom svog kolege ljubovao je, napominje Sisman, dok je pisao svoj prelomni, treći roman – „Špijun koji se sklonio u zavetrinu“. Ljubavna pisma koja su ljubavnici razmenjivali privukla su Sismanovu pažnju jer su mu, smatrao je biograf, potencijalno mogla dati uvid u stanje svesti u kojem se autor nalazio u, za svoju karijeru, jako značajnom trenutku.

John le Carre Foto:Stanley Devon / News Licensing / Profimedia

Piščevo hvatanje žena ključno je pri dešifrovanju njegove fikcije i ne pomaže samo pri objašnjavanju razloga zašto je le Kare pisao, nego daje odgovore na pitanja kako, zašto i kada je pisao, tvrdi biograf.

I dok je le Kare za života postavio ograničenja unutar kojih je Sisman mogao da piše o njegovim aferama, pa je biograf bio prisiljen deo informacija da potisne, ovoga puta, nakon piščeve smrti u 90. godini života, za rezervisanost više nije bilo razloga.

„Nije me briga šta ćeš o meni pisati nakon što umrem“, rekao je navodno le Kare svom biografu.

Književnik je preminuo 2020. godine, a njegova supruga Valeri Džejn svet je napustila nakon bitke s rakom samo nekoliko nedelja nakon supruga.

Autor mnogih knjiga, uključujući „Dečko, dama, kralj, špijun“, „Špijun koji se sklonio u zavetrinu“, „Krojač Paname“ i „Brižni baštovan“, koje su adaptirane na filmu, svoju je drugu suprugu Valeri tokom prvih trideset godina braka, tvrdi Sisman, varao s barem jedanaest žena.

Tri žene, od jedanaest žena na koje se Sisman referiše, danas su pokojne, a dve su odbile saradnju. Preostalih šest, koje su pristale da razgovaraju sa Sismanom, razotkrile su, kaže, nepodudarnosti prema kojima se zaključuje da je pisac nekima od njih govorio neistine.

„Ponekad se ono što je rekao jednoj ženi ne može poklopiti s onim što je rekao drugoj“, tvrdi Sisman.

John le Carre Foto:EPA-EFE/GUIDO MANUILO

Nekima je laskao da su njihovi doprinosi važni za njegov rad.

Na nekima od njih temeljeni su likovi iz Le Kareovih romana poput Lizi Vortington iz „The Honourable Schoolboy“, Tes Kvejl iz „Brižnog baštovana“, kaže Sisman koji navodi da je jedna žena čuvala njegovog najmlađeg sina, da je s drugom, od sebe trideset godina mlađom ženom, imao dve afere: prvu polovinom osamdesetih godina, a drugu četrnaest godina kasnije. Bivšem modelu predložio je, kaže Sisman, da se doseli kod njega i supruge. Poslednja biografu poznata afera bila je s četrdeset godina mlađom novinarkom koja, kaže Sisman, tvrdi da joj je najvažniji odnos u životu bio upravo onaj s piscem.

Njegov prijatelj pisac Džejms Kenavej je savetovao Dejvida da će mu za svaku knjigu biti potrebna druga žena, što je on izgleda prihvatio k srcu. Drugi prijatelj je rekao: „On primećuje žene samo kada su udate.“ Ako su žene bile izazov, muškarci su bili rivali. Nekoliko žena sa kojima je imao afere bile su udate za njegove prijatelje; to bi se moglo desiti slučajno jednom, ili čak dva puta, ali sa Dejvidom se to dešavalo iznova i iznova.

John le Carre Foto:EPA/Guido Manuilo

Prema Sismanovim navodima, le Karova supruga je znala da joj nije veran, a uoči njegovog šezdesetog rođendana navodno mu je rekla: „Ne moraš slaviti sa mnom ako postoji neko drugi“.

„Moram da lažem svoju ženu“, rekao je jednoj ljubavnici, dok je ustajao iz hotelskog kreveta i išao prema telefonu. Iako je veoma pazio da sakrije šta namerava, Valeri je neizbežno postala svesna toga i bilo joj je teško, pogotovo što je većinu vremena morala da trpi muževljeva neverstva u tišini.

Bonus video: „Gospodar prstenova“ najvoljenija knjiga 20. veka – Navršava se 50 godina od smrti Tolkina, oca epske fantastike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar