Kristina Kika Jovanović kao Aja u filmu "Reži!" Foto: Filmski centar Srbije

"Mladi i gnevni – srpska omladina u filmovima 'Reži!' i 'A. S. (25)'" naziv je tribine zakazane u Domu omladine Beograda za 3. jun od 19 sati. To je poslednja tribina iz ciklusa "12 gnevnih filmova" pre letnje pauze, a publika će moći da čuje autore i glumce iz ova dva ostvarenja.

Film „Reži!“ Koste Đorđevića svoj festivalski život počeo je nakon premijere na Festu 2019. godine. Film, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, prati neobičan dan u životu tinejdžerke Aje (igra je Kristina Kika Jovanović), njene drugarice i drugara iz kraja, koji „tumarajući kroz vrelinu avgustovskog dana, na usijanom beogradskom asfaltu traže načine da se zabave, osete živim, drugačijim i bitnim, a pravila igre sami biraju“. O ovom filmu će na tribini sa filmskim kritičarima govoriti glumica Kristina Jovanović i scenarista Dragan Nikolić.

Debitantski film Milene Grujić „A.S. (25)”, premijerno prikazan krajem novembra 2019. godine na Festivalu autorskog filma, priča je o sa mladom Saletu (Vladimir Gvojić, u prvoj glavnoj ulozi u dugometražnom filmu), koji sa prijateljem Andrejem (Nikola Šurbanović), nakon pljačke menjačnice, beži u obližnju zgradu i ostaju opkoljen u stanu strane studentkinje Olge (poljska glumica Dominika Valo).

Milena Grujić je, kako navode u FCS, režirala i montirala diplomski film po svom scenariju, inspirisanom istinitim događajima koji su se odigrali pre nekoliko godina u jednom beogradskom naselju. Sa publikom i kritičarima će o ovom ostvarenju razgovarati Milena Grujić i Vladimir Gvojić.

 

Ciklus tribina „12 gnevnih filmova“ pokrenut je početkom godine u Domu omladine, a u fokusu razgovora su najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i problemi i fenomeni savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Ulaz je slobodan.