Mira Banjac Foto: Damir Vujković

Nova sala bioskopa Abazija na Paliću poneće ime Mire Banjac, saopšteno je na današnjoj svečanosti otvaranja novog mesta okupljanja ljubitelja filma za koje je legendarna glumica poželela da bude tačka susreta mladih generacija.

Bilo bi lepo da možemo da ponesemo ovu klopu unutra, pa da svi zajedno jedemo, bile su reči Mire Banjac, koja je danas dočekivala silne novinarske ekipe u dvorištu bioskopa Abazija na Paliću na suncu koje je nemilosrdno pržilo uz „sto stepeni“ u hladu. Naoružana šeširom, naočarima za sunce i s neizbežnom cigaretom u ruci, nije „džabe“ izgovorila ove reči.

Naime, razlog za iće i piće po najvećem suncu, ili piknik-ručak, kako su to nazvali organizatori 29. Festivala evropskog filma Palić jeste što će nova sala ovog bioskopa poneti ime – Mire Banjac!

Ako je neko postao simbol Palićkog festivala, onda je to velika glumica, koja ne samo što je počasna predsednica Saveta Festivala evropskog filma Palić, već u poznom životnom dobu istrajava i iz godine u godinu neizbežan je „prizor“ na ovoj smotri.

Mira Banjac, Radoslav Zelenović i Miroslav Mogorović Foto: Damir Vujković

Obrazlažući odluku da nova sala, u kojoj smo na čelu s Mirom i Radoslavom Zelenovićem našli utočište od vrućine, ponese ime glumice, Miroslav Mogorović programski direktor festivala poručio je da je posredi umetnica koja je obeležila ne samo našu kinematografiju, nego i regiona i Evrope, dodavši:

– Ponosan sam što je obeležila i naš festival, koji radimo već 30 godina!

Sala koja će nositi ime dramske umetnice bila je, kako je pojasnio Mogorović, devastirana, s razrušenim krovom, i drvetom koje je raslo usred prostorije, a kada se krenulo u renoviranje ideja je bila da to bude mesto okupljanja, ne samo za Palićki festival, već da funkcioniše preko cele godine.

– Bioskop Abazija jeste dom za sve koji vole film, najlepše mesto u bačkom okrugu. Kada sam video novu salu, koja je mala i slatka, pomislio sam odmah na našu Miru Banjac. Upitao sam je da sala nosi ime po njoj i srećan sam što je prihvatila – kazao je Mogorović.

Miroslav Mogorović i novinari Foto: Damir Vujković

Novu salu već krasi novi projekat i bioskopsko platno, a dok ne dođu nove stolice, tu su one sa potpisima dosadašnjih dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka“, od Žilnika, preko Šijana, do Kreke. Ophrvana emocijama Mira Banjac je skromno poručila kako ovaj trenutak označava veliku tačku u njenom životu, dodavši:

– Šta ja posle ovoga mogu da kažem? Dobiti bioskop, pa nije to lako nositi! Srećna sam što se i ova prostorija napunila entuzijazmom, radošću. Kao mala žena, volela bih da u ovoj maloj sali budu mladi ljudi, da donesu nešto svoje. To je jedino što vredi. Kad budem umrla neće ostati ništa do onoga što će oni, mladi poneti – kazala je Mira.

Mira Banjac Foto: Damir Vujković

Prisetila se potom reči svoje pokojne koleginice Ružice Sokić, na samrtnom odru:

– Rekla je tada: Samo da me ne zaborave! Glumcu je to jako bitno. Sve te nagrade naći će svoje mesto, ali ova sala će ostati za buduće generacije. Eto, dogodila mi se nedavno u Zagrebu lepa priča kada sam snimala. Iza mene idu tri mladića, i jedan mi se približi i kaže: „Danice, je l` znaš gde je Vinča?“  Dakle, moj tekst iz jednog kultnog filma. Toliko sam se obradovala što tako mladi znaju to. Drugi mi je ponosno rekao da zna ceo film napamet. E, to je nešto!

Mira Banjac Foto: Damir Vujković

Zato bi volela, kako je naglasila, da jednoga dana neko mlad, baš u sali koja nosi njeno ime, dobije nagradu i kaže – Ja sam ovo priznanje dobio u Sali Mira Banjac.

Nije Banjac zaboravila ni sve medijske ekipe koje su je „opkolile“, poručivši da ako ju je neko stvorio, onda su to novinari!

Miroslav Mogorović, Mira Banjac, Zelenović i novinari Foto: Damir Vujković

– Uvek ste znali da zabeležite bitnu stvar. Ako nas je iko negde podigao, onda su to mediji. Ja sam ono što je zapisano – mala, jednostavna, mučenica koja je dogurala do svoje bioskopske sale!

Bonus video: Braća Limijer, tvorci prvih filmova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar