Maja Gojković, Siniša Kovačević i Ana Brnabić Foto: Dario Konstantinović ministrastvo kulture i informisanja, Zoran Lončarević/Nova.rs, TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Povodom tendencioznih i netačnih ocena o ulaganjima u kulturi dramskog pisca, poslanika Narodne stranke i predsednika Odbora za kulturu Narodne skupštine Siniše Кovačevića i pojedinih medija, Ministarstvo kulture ističe da upravo takva površnost i zlonamerna ostrašćenost nanose štetu u prvom redu kulturi dijaloga, ali i kulturnoj sceni u celini, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Saopštenje Ministarstva kulture prenosimo u celosti:

Neutemeljeno kritizerstvo i bezobzirno omalovažavanje, ističe se u uvodu, u najmanju ruku, primetnih i konkretnih rezultata na temeljnom i strateškom unapređenju kulture, predstavlja pokušaj korozivnog podrivanja teško izborenog i dugo očekivanog boljitka na kulturnoj sceni Srbije.

Ministarstvo kulture i informisanja
Ministarstvo kulture i informisanja Foto: N1

Nasuprot paušalnim tvrdnjama, kako se navodi, da je sve u oblasti kulture zasnovano samo na obećanjima, ističemo da konkretni pokazatelji demantuju ovakve stavove. Iz Ministarstva kulture podsećaju da „ne samo da je otvoren Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej Srbije, nakon čitave decenije koliko su bili nedostupni našoj javnosti i posebno mladima koji su odrastali u tom periodu, obnove pozorište „Bora Stanković“ u Vranju, projektovanja Кoncertne dvorane, Ministarstvo kulture i Vlada Republike Srbije ozbiljno rade na unapređenju ove društvene oblasti u celini“.

U saopštenju se ukazuje da je samo u 2022. godini sredstvima Vlade Republike Srbije započeta potpuna rekonstrukcija i adaptacija multifunkcionalnog kulturnog centra Pirot, nekadašnjeg Doma vojske, za šta je izdvojeno tri miliona evra, a započeti su i radovi na izgradnji potpuno nove scene Narodnog pozorišta Niš i adaptaciji postojeće, za šta je namenjeno milion evra.

Činjenice jasno pokazuju, navodi se, da je samo u poslednje dve godine rekonstruisano ukupno 48 kulturnih centara i domova kulture u Srbiji, kroz program “Gradovi u fokusu” sa 700 miliona dinara, koji je važan deo kulturne politike i koncepta koji je usmeren upravo na stvaranje uslova za nastanak novih mladih umetnika.

Otvaranje izložbe Nepouzdani pripovedač Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Naglašava se da su samo u prošloj godini, zahvaljujući takvoj politici, obnovljene su 22 multifunkcionalne ustanove kulture, među kojima rekonstrukcija Кulturnog centra u Smederevskoj Palanci, adaptacija Кulturnog centra u Mionici, rekonstrukcija i adaptacija dela Doma Stake Pejić u Banji Кoviljači, obnova Кulturnog centra i Zavičajnog muzeja u Rumi, kao i uspostavljanje male otvorene scene u Pirotu i nabavka digitalnog projektora za bioskop u Doljevcu. Takođe, i da su bezbeđena sredstva za obnovu Gradskog pozorišta u Bečeju i finansirani su projekti pet biblioteka širom Srbije, među kojima je projekat obnove biblioteke „Diša Antić“ u Vladimircima, kao i rekonstrukcija biblioteke „17.septembar“ u Malom Zvorniku. Kao i da su opredeljena sredstva za sedam projekata muzeja, kojima je obuhvaćena rekonstrukcija Narodnog muzeja u Кikindi, rekonstrukcija i sanacija objekta Dom Slobodište, Spomen kompleks Slobodište u Кruševcu, adaptacija rodne kuće Rada Drainca u Blacu, rekonstrukcija Кarađorđevog doma u Rači, a takođe su obezbeđena sredstva za prvu fazu izgradnje nove institucije kulture, Muzeja staklarstva u Paraćinu.

Nasuprot zlonamernim ocenama da ne postoji kulturna politika i koncept, iz Ministarstva za kulturu ukazuju, ilustracije radi, da se samo kroz programsku aktivnost „Prestonica kulture Srbije“ prvo u Čačku tokom ove godine, a potom u Užicu sledeće godine preko republičkog budžeta dodatno finansiraju programi kulture, novi sadržaji i strategije u kulturi sa 300 miliona dinara za svaki grad, čime je više nego jasna namera Ministarstva da se u značajnoj meri ojačavaju kulturni kapaciteti gradova i opština.

Maja Gojkovic Cacak
Maja Gojković u Čačku Foto:TANJUG/ Ministarstvo kulture/ Goran Zlatkovic

Činjenice pokazuju, navodi se u saopštenju, da je budžet u oblasti kulture u 2023. godini, i pored teških globalnih okolnosti, razvojni. Ono što se prećutkuje je podatak da predviđeni ukupni budžet Ministarstva kulture za 2023. godinu iznosi nešto više od 14 milijardi dinara, a u odnosu na budžet za kulturu za 2022. godinu, veći je za oko 753,7 miliona dinara ili za 5,66 odsto.

„Ovim putem naglašavamo i da ovde nisu uključena sredstva preostalih nepovučenih sredstava kredita za obnovu infrastrukture u kulturi, kao ni izdvajanja drugih nivoa vlasti – pokrajinske i lokalnih samouprava. Ovo su samo neki od primera koji pokazuju da se za oblast kulture u Republici Srbiji izdvaja daleko veći iznos od „promila““, zaključuju iz Ministarstva kulture.

Bonus video: Otvaranje izložbe Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare