Foto: EPA-EFE/Rafal Guz

U zemlji koja je nekada imala jedan vrhunski univerzitet umetnosti, koji je bio njen vrhunski reprezent i u inostranstvu, koja je imala svetski relevantne pisce, svetski relevantne slikare, svetski relevantne filmske autore, sve se sada svodi na preživljavanje. Tako da očito moramo čekati neka srećnija vremena, kazao je dramski pisac i predsednik Odbora za kulturu Skupštine Srbije Siniša Kovačević.

U poslednje dve decenije budžet za kulturu je u ovoj, 2023. godini najmanji. U odnosu na prošlogodišnjih 122,87 miliona evra, za kulturu je u 2023. opredeljeno 120 miliona evra – odnosno maltene tri miliona evra manje. Dakle od 0,72 odsto izdvajanja iz republičkog budžeta u 2022, sada iznosi 0,66 procenata, i to u godini kada je ukupan budžet Republike Srbije za milijardu veći u odnosu na lane – 17,97 milijardi evra.

– Budžet za kulturu u 2023. je čak i manji od 0,66 odsto od ukupnog republičkog budžeta, a tamo gde se izdvojena sredstva mere promilima, u tim nesrećnim državama kultura ne postoji. Ona je svedena na nivo incidenta – kazao je dramski pisac, reditelj i predsednik skupštinskog Odbora za kulturu Siniša Kovačević za Danas, dodavši kako ne može da shvati da se u Srbiji gradi ni sam ne zna koliko fudbalskih stadiona, a niti jedno novo pozorište:

Siniša Kovačević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Ne mogu da shvatim da je izgrađen jedan hram na vodi a da se na tom mestu ne nalaze ni jedna pozorišna dvorana ni galerija. Ne mogu da shvatim da je Beograd jedini glavni grad u Evropi, uključujući i Tiranu i Kišinjev, koji nema zgradu opere. To su stvari koje su prosto uvredljive. Zato nam se to vraća kroz ovu eksploziju turbo folka, kiča i vulgarnosti svake vrste, kroz jednu treš estetiku koja je sve, samo nije ono što treba da postoji u bilo kom društvu, i koja ne samo da nosi nego seje agresivnost, banalnost, prostotu, neobrazovanje. I zato ova vlast vrhunske, slobodomisleće umetnike i kulturne radnike doživljava kao svoje neprijatelje. Osim onih koji su joj se priključili – zaključio je Siniša Kovačević.

I ove reči dramskog pisca, reditelja i predsednika Odbora za kulturu Skupštine Srbije navele su premijerku Srbije da reaguje. Na zvaničnom Tviteru profilu Ana Brnabić je konstataciju da „u nesrećnim državama kultura ne postoji“ prokomentarisala uz reči:

– Istina ovo što kaže Siniša Kovačević – u nesrećnim državama kultura ne postoji. Zato je 2004. zatvoren Narodni muzej, 2007. i Muzej savremene umetnosti, a iste godine su i svi bioskopi privatizovani i zatvoreni.

Premijerka je potom istakla kako su se od tada vremena promenila i da se „pored puteva, pruga, radnih mesta, to videlo upravo i u kulturi“:

– 2017. je otvoren Muzej savremene umetnosti, 2018. i Narodni muzej, 2019. i pozorište „Bora Stanković“ u Vranju, budžet za filmske produkcije je 103 puta veći nego pre 10 godina. Trenutno se projektuje monumentalna Koncertna dvorana, a uskoro počinje i izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti koji će konačno imati svoju zgradu kakvu zaslužuju naši mladi muzičari. Krajem meseca krećemo i sa „Ložionicom“, koja će imati i pozorišnu scenu sa 500 mesta – napisala je Brnabićeva, a onda se „ostrvila“ na dramskog pisca, reditelja i poslanika Narodne stranke u Skupštini Srbije, kao i predsednika Odbora za kulturu uz reči da smo bili nesrećna država „u periodu kada su je vodili oni sa kojima je Kovačević danas u stranci/bivšoj koaliciji u kojoj kultura ne postoji“:

– Danas Srbija nije takva država i za to su zaslužni Aleksandar Vučić i svi oni koji su u nas verovali – zaključila je premijerka, ali nije se nijednom rečju osvrnula na smanjenje budžeta za kulturu za gotovo tri miliona evra…

Bonus video: Siniša Kovačević u Utisku nedelje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar