Siniša Kovačević i Ana Brnabić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs, Foto: EPA-EFE/Rafal Guz

U pravu je uvažena premijerka Brnabić. Ni Dinkić nije davao više i nije se udostojio da novac koji je opredeljivao za kulturu bude u procentualnim iznosima. I on je davao u promilima, prokomentarisao je za Nova.rs dramski pisac Siniša Kovačević, nakon reakcije Ane Brnabić, koja ga je prozvala na svom zvaničnom Tviter profilu.

On je javno kritikovao što je u poslednje dve decenije budžet za kulturu u 2023. godini najmanji i iznosi samo 0,66 odsto, iako je ukupan budžet Republike Srbije za milijardu veći. Tada je rekao da je kultura tako svedena na nivo incidenta i dodao da ne može da shvati da se u Srbiji gradi nekoliko fudbalskih stadiona, a ni jedno novo pozorište.

Na njegove reči je reagovala premijerka Ana Brnabić, koja je navela da je „2017. otvoren Muzej savremene umetnosti, 2018. i Narodni muzej, 2019. i pozorište „Bora Stanković“ u Vranju, budžet za filmske produkcije je 103 puta veći nego pre 10 godina“. Najavila je i da se trenutno projektuje monumentalna Koncertna dvorana, a uskoro počinje i izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti koji će konačno imati svoju zgradu i da krajem meseca kreće sa „Ložionicom“, koja će imati i pozorišnu scenu sa 500 mesta.

„Bili smo nesrećna država „kada su je vodili oni sa kojima je Kovačević danas u stranci/bivšoj koaliciji u kojoj kultura ne postoji. Danas Srbija nije takva država i za to su zaslužni Aleksandar Vučić i svi oni koji su u nas verovali“ zaključila je premijerka.

Siniša Kovačević, koji predsedava Odborom za kulturu Skupštine Srbije, istakao je da je premijerka Brnabić u pravu i u tome da su u vreme prethodnih zatvoreni muzeji a da su ih oni otvorili.

Siniša Kovačević
Siniša Kovačević Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

– To je sve tačno. U pravu je i da su obnovili pozorište u Vranju. Ali oni su na vlasti 11 godina, i hvaliti se činjenicom da su renovirali dva već postojeća muzeja i obnovili izgorelo pozorište u njihovom mandatu za to vreme, ja bih se pozvao na narodnu poslovicu „čime se pijan ponosi, toga se trezan stidi“ – kaže za Nova.rs Siniša Kovačević.

Čitavo reagovanje Siniše Kovačevića na ambiciozna obećanja Ane Brnabić o ulaganjima u kulturu možete pročitati u sutrašnjem broju novina „Nova“.

Bonus video: Siniša Kovačević o „Godinama vrana“, pritiscima i politici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare