Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl (levo)/FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIĆ/ bs

Sekretarijat za kulturu grada Beograda obustavio je konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, a obustavljeni su i svi javni konkursi u kulturi planirani u okviru projekta „Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture“ u skladu sa, kako navode, odlukom o vanrednom stanju na teritoriji Srbije.

Na sajtu Gradske uprave Beograda objavljeno je obaveštenje svim podnosiocima prijava na javni konkurs, radi prikupljanja predloga za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi, čija je realizacija predviđena tokom ove godine, a za koji je rok za predaju prijava bio 6. mart, da se on neće realizovati.

U obrazloženju je navedeno da nema uslova za realizaciju javnog konkursa imajući u vidu vanredno stanje i mere koje, između ostalog, za građane predviđaju samoizolaciju, kao i potrebu da se sva pažnja usmeri na zaštitu stanovništva od virusa korona.

Na sajtu “Novi Sad 2021– Evropska prestonica kulture“ objavljeno je da se “uzrokovani virusom Covid – 19, a naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije, obustavljaju sve radnje i aktivnosti na sprovođenju javnih konkursa i javnih poziva za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata, iz sredstava budžeta i drugih izvora finansiranja, od strane fondacije Novi Sad 2021 – Evropske prestonica kulture“.

Među njima su Konkurs iz oblasti izdavaštva i prevodilaštva koji je prethodno raspisan, konkursi u okviru međunarodne saradnje, kao i realizacija projekata u okviru konkursa „Nova mesta – Mikrogranting“, ali i konkursi čije je raspisivanje bilo u planu.

Konkursi će, kako je navedeno, biti raspisani u skladu sa odlukama nadležnih, kad situacija to bude dozvoljavala, o čemu će obaveštenje blagovremeno biti objavljeno na zvaničnom sajtu „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i na društvenim mrežama.

Asocijacija nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) uputila je dopise Ministarstvu kulture i informisanja, Sekretarijatu za kulturu grada Beograda i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, zahtevajući hitno donošenje konkretnih mera podrške umetnicima, kulturnim radnicima i sektoru samozaposlenih u kulturi u kritičnoj situaciji nastaloj uvođenjem vanrednog stanja.

Foto: Promo

Odluku o ukidanju konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi Sekretarijata za kulturu grada Beograda smatraju neprihvatljivom i u datim okolnostima krajnje neadekvatnom.

“Nebrojene mogućnosti modifikacije programa i prilagođavanja kriznoj situaciji trebalo je da budu prioritet sektora nadležnog za kulturu u gradskoj upravi. Mera ukidanja konkursa oličenje je suštinske nebrige za kulturni sektor. Reperkusije ove odluke direktno ugrožavaju živote i otvoreni su pokazatelj destruktivne politike Sekretarijata za kulturu, koja ugrožava ne samo organizacije nezavisne kulturne scene već i pojedince, samostalne umetnike i sve druge aktere u kulturi”, ističe se u saopštenju.

Podsećaju da je epidemija koronavirusa ostavila na hiljade umetnika i umetnica, kulturnih radnika i radnica u Srbiji bez posla, čime su se preko noći našli u neodrživoj egzistencijalnoj poziciji, čime je prethodno težak položaj umetnika i kulturnih radnika sada doveden do granice egzistencijalnog opstanka.

Asocijaja Nezavisna kulturna scena zahteva konkretne mere i brzu reakciju nadležnih institucija na svim nivoima upravljanja (republičkom, pokrajinskom i lokalnom) koje će umanjiti posledice neminovnog ekonomskog kraha koji ugrožava egzistenciju na hiljade porodica.

“Budući da su svi javni programi otkazani ili odloženi, donošenje mera podrške neophodno je za sve umetnice, umetnike, radnice i radnike u kulturi, naročito one bez stalnih radnih ugovora, angažovanih honorarno i po projektu, kao i svih koji su se usled otkazivanja programa našli u izrazito teškoj ekonomskoj situaciji”, ističe se u saopštenju.

Asocijacija NKSS zahteva da se se po hitnom postupku povuče odluka o ukidanju godišnjeg konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi, da se uspostavi hitan fond za socijalno najugroženije kategorije delatnika u kulturi, koji podrazumeva bespovratnu finansijsku pomoć tokom epidemije nevezano od njihovog zvaničnog statusa i da se odobre novi modeli izvedbe programa koji uključuju digitalnu diseminaciju i komunikaciju sa publikom.

#related-news_1

Zahtevaju i da se hitno isplate svi do sada odobreni projekti, na svim nivoima konkursa za javno finansiranje kulture i da se isplate sva sredstva namenjena za programe koji su otkazani, jer je, kako navode, rad na njihovom sprovođenju već obavljen, a prezentaciju rezultata je moguće realizovati u digitalnom formatu ili naknadno, kada se za to uspostave neophodni uslovi.

Nezavisna scena zahteva i da se uputi preporuka institucijama kojima je osnivač Republika da, pored plata, isplate i sve dogovorene honorare svim spoljnim saradnicima, bez obzira kada će se programi naknadno izvesti, da se rezultati raspisanih konkursa Ministarstva kulture i lokalnih samouprava objave u najkraćem roku i da se omogući hitno potpisivanje ugovora i isplata sredstava za realizaciju odobrenih projekata za tekuću godinu, kao i da republički fondovi i fondovi lokalnih samouprava preuzmu na sebe troškove doprinosa za sve samozaposlene umetnike i radnike u kulturi za vreme opasnosti od pandemije.

Asocijacija je pozvala stručnu javnost i sva strukovna udruženja i asocijacije, javne ustanove kulture i njihove zaposlene na solidarnost sa najugroženijima, sa svima onima koje je ova situacija najviše pogodila, radnicima i radnicama bez osnovnih radnih i socijalnih prava, nezaposlenima, izbeglicama i svima onima koji su zbog ove krize ostali ili će tek ostati bez posla i načina da dostojanstveno žive.

Inicijativa “Ne davimo Beograd” je pozvala Grad Beograd da preispita odluku o otkazivanju godišnjeg konkursa Sekretarijata za kulturu i da, umesto toga, pronađe način da pruži podršku organizacijama koje rade u polju kulture.

U svom apelu oni naglašavaju da se mora naći način da zaštitimo ljude ne samo od rizika zaraze Covid-19, već i od ekonomskih posledica koje ova pandemija ostavlja po društvo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram