Foto: N1, Zoran Lončarević

Iz Ministarstva kulture i informisanja ocenjeno je danas da se dr Jelena Trivan u jučerašnjem nastupu na "jednoj od TV stanica" sa nacionalnom frekvencijom, “obuzeta čudnom jarošću, bacala drvljem i kamenjem" na to ministarstvo zbog "smanjivanja budžeta Filmskog centra Srbije", a "pride javnosti nudila svoje nerazgovetno i konfuzno tumačenje kulturne politike Srbije”.

U Ministarstvu kulture smatraju da je „doktorka Trivan pokazala svojim nastupom da niti razume posao koji bi trebalo da obavlja u Filmskom centru Srbije, niti ume da shvati budžetske i finansijske okolnosti koje je okružuju“.

„Teškoće ima i u razlučivanju ko donosi odluke o budžetu ove zemlje i čija je koja uloga u tome. Posebno ne razume, ili se pravi da ne razume, za šta se zalagalo Ministarstvo kulture i informisanja kada je reč o finansiranju FCS“, navodi se u saopštenju naslovljenom sa „Neukost i bahatost Jelene Trivan“ i dodaje se da je „umesto toga, preambiciozna dr Trivan zaprepastila kulturnu i širu javnost svojom jeftinom parolaškom demagogijom i gnevnim skandiranjem protiv Ministarstva kulture i informisanja”.

“Da razume jezik činjenica”, navodi se u saopštenju, “uvažena doktor Trivan shvatila bi da je i pored velikog zalaganja Ministarstva da se u 2020. godini obezbede budžetska sredstva koje je FCS planirao, došlo je do smanjenja ukupnog budžeta za kulturu mimo volje i saglasnosti Ministarstva što se, nažalost, neminovno i u procentualnom iznosu odrazilo na sve ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, pa i na FCS“.

U Ministarstvu podsećaju da je tokom vanrednog stanja zbog pandemije virusa kovid-19, na osnovu instrukcija Ministarstva finansija prvo došlo do preusmeravanja dela budžeta Ministarstva kulture za prioritetne oblasti finansiranja, a nakon toga i do rebalansa budžeta, što je dovelo do ukupnog smanjenja budžeta za kulturu za nešto više od 2,7 milijardi dinara, odnosno više od petine u odnosu na početak godine.

„S obzirom na to da FCS ima najveći budžet od svih ustanova kulture, logično je da je do najvećeg smanjenja budžeta u nominalnom iznosu došlo upravo kod te ustanove. Što se tiče nerealizovanih sredstava od preko 250 miliona dinara FCS u 2019. godini, svako dobronameran, u koje očigledno predsednik UO FCS ne spada, mogao je da sazna da je Ministarstvo kulture i informisanja na vreme i u roku preduzelo sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti, ali da nadležni državni organ, u konkretnom slučaju Ministarstvo finansija, iz razloga nepoznatih Ministarstvu kulture, nije izvršilo prenos sredstava namenjenih FCS-u”, navodi se saopštenju.

Iz Ministarstva ocenjuju i da je Jelena Trivan, „ne verujemo slučajno“, u jučerašnjem nastupu „izostavila podatak da je upravo za vreme trenutnog saziva Ministarstva kulture i informisanja FCS ostvario najveći budžet u svojoj istoriji u iznosu od 1,2 milijarde dinara u 2019. godini, kao i da je budžet ustanove progresivno povećavan i to: u 2016. godini iznosio je 622 miliona dinara, u 2017-oj 715 miliona dinara i u 2018. godini nešto preko milijardu dinara“.

U Ministarstvu su ta izdvajanja uporedili sa 2015. godinom, kada je za programske aktivnosti FCS izdvojen 361 milion dinara, a da se od tada „broj konkursa koje raspisuje FCS utrostručio“.

„Za sve to je, što je Jelena Trivan takođe propustila da zapazi, u najvećoj meri zaslužno upravo Ministarstvo kulture, kao državni organ nadležan za FCS. Dugogodišnji istaknuti društveno-politički radnik i ekspert za mnoga pitanja, dr Trivan nije uspela, verujemo usled mnogobrojnih obaveza, da se informiše da je za proizvodnju filma u proseku potrebno minimum dve do tri godine, odnosno da projekti koji dobiju sredstva na konkursu u tekućoj godini budu realizovani dve do tri godine nakon završetka konkursa. Takođe, Trivanovoj je promaklo da budžet FCS nema direktne veze sa ‘prilivom stranih produkcija’, koje je tako snažno afirmisala u svom nastupu, već da je za podsticaje stranim i domaćim investitorima zaduženo Ministarstvo privrede”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju i da bi Jelena Trivan, „da ima osećaj odgovornosti prema onome što radi, čula brojne kritike na svoj račun, a odnose se u prvom redu na izbor članova konkursnih komisija FCS, brojne žalbe na netransparentan rad i odluke komisija, od kojih su godinama unazad najkontroverznije one da se na konkursu ne podrži projekat o Jasenovcu čuvenog jugoslovenskog reditelja Lordana Zafranovića“.

„Ako bi se kojim slučajem Jelena Trivan potrudila da makar na momenat posluša glas struke, čula bi i veliko nezadovoljstvo koje spram njenog rada iskazuje Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije, telo koje čine najeminentniji producenti, reditelji, glumci i ostali filmski radnici u zemlji. Razumela bi da za njom zvona zvone”, piše u saopštenju i dodaje se da je “dr Trivan kao predsednik UO FCS, iz nejasnih razloga propustila da u toj ustanovi formira Umetnički savet, telo od velikog značaja za normalno funkcionisanje ustanove”.

U Ministarstvu dodaju i uverenje da su „stručnost, poštovanje činjenica, nezlobivost i odsustvo nerealnih ambicija i dalje važni preduslovi za obavljanje odgovorne javne funkcije“.

„Uvaženi doktor Filološkog fakulteta i u prošlosti član raznih političkih stranaka, izgleda veruje da su politička aktivnost i bliskost vlasti alfa i omega svakog preživljavanja na javnoj sceni, a da je upućenost u posao koji se obavlja samo nepotrebni teret u političarenju i politikanstvu. Možda je i tako, ali tako ne bi smelo da bude. Doktor Trivan se očigledno pomalo pogubila u komplikovanim okolnostima za kojima je žudela da joj se dese pa otud i ovi otužni javni nastupi. Trivanovoj savetujemo da ubuduće više razmišlja pre nego što progovori“, piše u saopštenju i dodaje se da će Ministarstvo „sa svoje strane nastaviti da pruža raznovrsnu pomoć i podršku razvoju filmske industrije u Srbiji, kao i u prethodne četiri godine“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare