Petar i Milica Kralj
Petar i Milica Kralj Foto: Vesna Lalić/Ivan Dinić/Nova

Nekada sam želela da budem glumica, pala sam na prijemnom i shvatila da nisam za to, ali to je još više učvrstilo moju ljubav prema prema toj profesiji i zbog glumaca se i bavim pozorištem.

Predstava Ateljea 212 „Akademija smeha“ po tekstu Kokija Mitanija u režiji Milice Kralj otisnula se na festivale… Na „Bucinim danima“ u Aleksandrovcu glumci Goran Jevtić i Uroš Jakovljević podelili su nagradu „Zlatno zrno“ za najbolju mušku ulogu.

Foto: Boško Đorđević

Samo dva dana ranije komad su izveli na 48. „Danima satire Fadila Hadžića“ u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu koji traju do 18. juna. Upravo je to bilo prvo gostovanje ovog komada van matične kuće, a rediteljka nije krila da je imala tremu iz više razloga.

– Kada smo dolazili u Zagreb, shvatila sam da je to za mene emotivan krug. Zahvalna sam sudbini i upravi Ateljea 212 što je baš na mene pomislila da režiram ovaj komad i to na sceni „Petar Kralj“ koja nosi ime moga oca. I srećna sam što smo deo festivala „Dani satire Fadila Hadžića“, u gradu gde se on rodio – rekla je za Nova.rs Milica Kralj i dodala da su imali veliku želju da dođu na ovu manifestaciju:

– Dali smo sve od sebe da prenesemo tu radost, koja inače krasi ovu predstavu, ne samo na sceni i njen odraz ka publici, nego i iza scene. Svi uživamo kada se igra i meni se dešava da dođem samo da se javim tehnici i glumcima, pa ostanem jer me uvuku u tu priču i lepše mi je u teatru nego na nekom drugom mestu. Istina je, imala sam priličnu tremu kako će zagrebačka publika da reaguje i savladala sam je na početku čim su se čule prve reakcije. Gledaoci su odmah počeli da dišu s ovim komadom. I glumci su bili izuzetno zadovoljni i srce mi je puno.

Tekst „Akademija smeha“ je redak, nastavila je, jer je kao rediteljka mogla da se bavi glumcem i glumačkom igrom.

– To je ono za čim tragam u svom poslu. Što sam starija, to je jedino što me zanima u teatru. Zato se bavim mladim glumcima. Nekad sam i želela da budem glumica, ali pala sam na prijemnom i shvatila da nisam za to. To je još više učvrstilo moju ljubav prema glumi i zbog glumaca se i bavim pozorištem.

Milica Kralj Foto: Suzana Sudar

Posle ovacija koje je predstava „Akademija smeha“ dobila u prepunoj sali „Kerempuha“, saznanje gledalaca da je Milica ćerka jednog od njihovih omiljenih glumaca kojeg su, kako su nam otkrili, u Zagrebu uvek zvali – „kralj Petar“ i „kralj Pera“, dodatno je probudilo emocije kod rediteljke.

– Znam da deci poznatih ljudi tako nešto smeta, ali meni prija jer me otac nikada nije protežirao. Ne krijem čija sam ćerka, ponosim se time. Sad to čak i potenciram jer glumac živi onoliko koliko ga pamti njegova publika – prokomentarisala je Kralj, koja danas vodi klasu glume na Akademiji umetnosti.

Neki od trenutno najsupešnijih glumaca koji su studirali u njenoj klasi su Teodor Vinčić, koji je za komad „Rolerkoster“ u njenoj režiji, osvojio više od deset priznanja među kojima je i Sterijina nagrada a nedavno je primljen u stalni radni odnosu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Kao i Đorđe Mišina, zvezda serije „U klinču“, „Azbuka našeg života“, „Ubice mog oca“…

– Moj otac je živeo u srećnije vreme i govorio je da su ih svi reditelji i upravnici pozorišta pratili još na studijama, gledali njihove ispite. Danas to nije tako, doduše, tada je bilo manje škola glume nego danas iako je država bila ogromna. I isticao je da je i pored toga imao sreće da ga neko vidi, izabere da krene da radi. Talenat i posvećenost koji ne odu u negativnost i mržnju što se događa u našem poslu, ako smatraš da nisi dovoljno primećen i vrednovan, istrajnost, darovitost i ljubav prema ovom poslu uvek nađe svoj put na ovaj ili onaj način – zaključila je Milica Kralj, koja je svojim zaraznim smehom podigla dobro raspoloženje ansambla Ateljea 212.

Ekipa iz Ateljea 212, Aljoša Vučković,Dragan i Petar Kralj Foto:Privatna arhiva

Ovogodišnji program festivala “Dani satire Fadila Hadžića“ na programu ima dvanaest predstava iz Zagreba, Splita, Sarajeva, Prištine, Celja i Beograda. Žiri u sastavu Marina Petković Liker (rediteljka), Iva Visković Križan (glumica) i Božena Matijević (novinarka Večernjeg lista) objaviće odluku o nagradama 18. juna…

Bonus video: Predstava Akademija smeha na Danima satire Fadil Hadzic u Zagrebu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare