Milena Marković Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Jedino veće zadovoljstvo od čitanja romana “Deca” Milene Marković, dobitnice NIN – ove nagrade za 2021, jeste da vam ga čita autorka lično. Ovu privilegiju su sinoć imali Novosađani u krcatoj sali Pozorošta mladih, gde je Markovićeva čitala odlomke iz svog romana.

Izražajnim, hrapavim glasom, u kom kao da se smenjuju P. J Harvey i Tom Waits, vodila je publiku kroz svoj poetski roman o odrastanju i vlastitoj intimi, čineći nas svedocima njenog “bestidnog, slobodnog i surovog sunovrata” u istu. Na samom početku, autorka je napomenula da možda “neće moći” dugo da čita odlomke iz “Dece” i da će joj “verovatno drhtati ruke”, te da je kao alternativu ponela i zbirku svojih pesama.

Čitanjem odlomaka u kom se prepliću svakodnevne situacije odrastanja u jednoj prosečnoj disfunkcionalnoj porodici, konfuznih osećanja i odnosa, nagoveštaji seksualnog uznemiravanja, samospoznaje, naivnosti, povremene zlobe, ljubavi … Milena je Novosađane bukvalno “šamarala” emocijama, dovodeći ih u neugodnu situaciju da na momenat požele i sami da ogole sebe i svoje odrastanje, a ujedno svesni da za to nemaju hrabrost jedne Milene Marković.

Nakon sat vremena čitanja “Dece”, autorka se obratila publici i rekla da “nema pojma koliko dugo im je čitala”, ali da više ne može da “prolazi kroz to”. Zatim je, po izboru ljudi iz sale, pročitala par svojih pesama uz šarmantno objašnjenje da se iz neugodnih situacija uvek najlakše izvući “kroz patetiku”. 

Milena Marković Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Na kraju, Milena Marković je potpisivala svoj roman, dok su Novosađani još dugo stajali ispred Pozorišta mladih, dolazeći sebi od emotivnog rolerkostera koji im je, istovremeno i nežna i brutalna, priredila.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Podsetimo, NIN-ova nagrada za 2021. godinu dodeljena je Mileni Marković za poetski roman Deca, u izdanju kuće LOM. Kako je istakao žiri u obrazloženju, Deca su poetički iskorak kakav se ni u tzv. velikim književnostima ne dešava u svakoj sezoni.

Bonus video: Milena Marković o Ninovoj nagradi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar