Milena Dravić, Dragan Nikolić. Foto: Zoran Lončarević

Odbornici Skupštine grada Beograda odlučili su da se javnoj površini na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja na beogradskoj opštini Vračar dodeli naziv Skver "Milene i Gage", po glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću.

Odluka je doneta na inicijativu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, koji je rekao da će ta odluka stupiti na snagu 14. oktobra kada se navršava tri godine od smrti Milene Dravić.

„Tu će biti skulptura posvećena njima koja se zove ‘Obraz uz obraz’ po njihovoj kultnoj emisiji“, rekao je Vesić novinarima i dodao da se Skver sada sređuje i biće gotov do 17. septembra.

Na sednici Skupštine grada odlučeno je da pesniku, piscu, aforističaru Dušanu Radoviću bude podignut spomenik na Topličinom vencu.

Mihajlu Pupinu, naučniku i pronalazaču, biće podignut spomenik ispred zgrade Tehničkog fakulteta u Beogradu, u Bulevaru kralja Aleksandra 73.

Takođe je odlučeno da se podigne spomenik poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima u ratovima od 1991. do 1999. godine ispred zgrade Železničkog muzeja, između ulica Hajduk Veljkov venac i Nemanjine, kao i spomenik „Alaski krst“ na Adi Huji.

Odbornici Skupštine grada Beograda odlučili su da se dosadašnja Imotska ulica u opštini Voždovac preimenuje u Ulicu Ljubana Jednaka da bi se sačuvalo sećanje „na Srbina koji je jedini preživeo pokolj srpskog naroda koje su ustaške vlasti izvršile u noći izmešu 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine“ u crkvi u Glini.

Inicijativu da Ljuban Jednak dobije ulicu podneli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i građani Busija.

Na predlog Vesića park u Bulevaru kralja Aleksandra 84, na uglu sa Ulicom kneginje Zorke ubuduće će se zvati Park Mike Oklopa, čime se odaje počast dramaturgu i piscu Milanu Oklopdžiću.

Ubuduće će se prolaz od Gardoške ulice do platoa Milenijumske kule u Zemunu zvati „Prolaz Miodraga Dabižića“ koji je dao veliki doprinos očuvanju kulurne baštine Zemuna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare