Foto: Nataša Damjanović

Osuđujemo uvredljiv narativ prisutan poslednjih dana u javnosti i stavljanje umetnika u bilo kakav politički kontekst, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca.

U teškim trenucima, kada srca svakog od nas obuzima tuga zbog nezapamćene tragedije koja nas je zadesila Udruženje filmskih glumaca u saopštenju naslovljenom „Mi nismo šljam“ apeluje na jedinstvo, no osuđuje i uvredljiv narativ prisutan u javnosti poslednjih dana.

– Osuđujemo stavljanje umetnika u bilo kakav politički kontekst. Društveni angažman se nikako ne sme izjednačavati s političkim. Umetnici koji podržavaju ili su članovi neke političke opcije, to rade pod svojim imenom i prezimenom, to je njihovo građansko pravo i ne sme se poistovećivati sa njihovom profesijom. Nedopustivi su napadi koji se dešavaju poslednjih dana i apelujemo da se tenzije smire a da se umetnici ostave da rade ono što najbolje umeju – navodi UFGS.

Podseća i da „generalizovanje, kao i prebrojavanje, podele i uvrede, nisu deo glumačkog i umetničkog sveta“.

Zbog toga pozivaju aktere da uvrede izbace iz bilo kakvog konteksta glume i umetnosti, a u saopštenju koje je potpisao predsednik ovog udruženja Rastko Janković zahvaljuju se, uprkos istupima Maje Gojković ovih dana, Ministarstvu kulture na podršci.

Bonus video: Bundalo o napadima na glumce

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar