Dragoslav Dedović
Dragoslav Dedović Foto: N1

Knjiga "Fjodorov džez" Dragoslava Dedovića, koja je nedavno ovenčana Nagradom "Branko Miljković", biće predstavljena večeras u 18 sati u okviru Tribine Srpskog književnog društva.

Na tribini Srpskog književnog društva, koja će biti održana u Francuskoj 7, o knjizi (Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva) će govoriti autor Dragoslav Dedović, kao i pisac i književni prevodilac Igor Marojević, dok će program voditi Nadežda Purić Jovanović.

Foto: Promo

Dedović je nedavno postao laureat Nagrade „Branko Miljković“ za 2023. godinu za zbirku pesama „Fjodorov džez“. Trijumfovao je u konkurenciji 125 pesničkih knjiga iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Rumunije jer na „prefinjen i promišljen način predočava svoj melanholično-ironični pogled na poeziju i stvarnost, u svim valerima njihovih paradoksalnih odnosa“, obrazložio je žiri, kojeg su činili Milan Aleksić, Vladimir Arsenić i Goran Stanković, dodajući:

„Kroz četiri povezana ciklusa pesama Dedović uranja oporu angažovanost i prodor svetske i srpske stvarnosti u ritmove pesničkih slika, oživljene intimizmom i motivima putovanja i stranstvovanja“.

Dragoslav Dedović rođen je 1963. godine u Zemunu. Završio je žurnalistiku u Sarajevu i radio je kao novinar, a postdiplomske studije sociologije pohađao je u Beogradu. Dobitnik je Godišnje nagrade za najbolju knjigu Društva pisaca BiH 2005, Pečata varoši sremskokarlovačke 2012, nagrade Stražilovo 2013. i nagrade 25. novembar za knjigu godine u BiH 2021. godine. Od 2018. piše za Dojče vele.

Bonus video: Stazama vrhunskih pisaca i pesnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar