Zubin Mehta KZŠ
Ivan Tasovac, Zubin Mehta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Hvala lepo, dobar dan, tako se danas srpskom novinarima obratio slavni dirigent Zubin Mehta, dva dana uoči nastupa sa Beogradskom filharmonijom na Kolarcu, uz opasku: "To je moj ceo repertoar na srpskom".

– Srećan sam što sam se posle toliko otkazivanja vratio ovde. Jutros sam imao probu sa orkestrom i sviraju divno. A sudim to na osnovu najviše lestvice – kazao je na susretu sa medijima u koncertnoj sali Filharmonije dirigent, koji će na koncertu u Kolarčevoj zadužbini 10. jula, po deseti put predvoditi orkestar Beogradske filharmonije.

Zubin Mehta KZŠ
Zubin Mehta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na koncertu, koji je rasprodat, zbog čega je obezbeđen i TV prenos, repertoar će se sastojati od Bramsa i Betovena, podsetio je Mehta i pojasnio svoj izbor:

– Bramsova „Simfonija broj jedan“ ima toliko nivoa, a svi muzičari su divni. Najpre sam želeo da dirigujem Betovenovu „Pastoralnu simfoniju“ i „Šeherezadu“ Rimskog-Korsakova, međutim posle razgovora sa Tasovcem promenio sam izbor. Setio sam se kako ovde nikada nismo izvodili Bramsa, pa sam zamolio da promenimo repertoar. I ovo je moj lični izbor. Trebalo je da dođem u Beograd još 2018, i da tako obeležim 60 godina od svog prvog nastupa ovde i izvedem isti program koji sam izvodio šest decenija ranije. Ali, nije se dalo – priznao je čuveni indijski dirigent, koji je poslednji put nastupio u Beogradu 2017, na velikom koncertu na Ušću.

Zubin Mehta, kome je 85. godina, na svetskoj muzičkoj sceni prisutan je više od 60 godina. Rođen u Mumbaju, završio je Bečku državnu akademiju, a kada je imao 21 godinu već je dirigovao Kraljevskom filharmonijom Liverpula. Bio je muzički direktor i dirigent najznačajnijih orkestara širom sveta, počasni je građanin Firence i Tel Aviva, i dobitnik najvećih priznanja na svetu.

I s obzirom da je navikao da nastupa više od šest decenija pandemija koronavirusa mu je, kao i svim drugim umetnicima, veoma naštetila, istakao je, dodavši:

– Nisam radio maltene dve godine. Najpre sam i sam bio veoma bolestan, no na kraju se sve dobro završilo. Čak dve turneje po Evropi sa Bečkom filharmonijom su mi otkazane. Trebalo je da idem u Japan i Kinu sa Izraelskom filharmonijom, ali i to je bilo otkazano. Duhovno sam propatio mnogo. Pre tačno godinu dana uspeo sam orkestrom iz Firence da održim jedan koncert. Bili smo prvi u Italiji koji smo uspeli da nastupimo, ali za malo broj publike. Sada konačno možemo da imamo malo više publike. Pre dva dana imao sam dva poslednja koncerta u ovoj sezoni sa Danijelom Barenbojmom i dvorana je bila maltene puna.

I posle svega što je prošao u impresivnoj karijeri Mehta i danas odlično pamti svoj prvi dolazak u Beograd 1958, ili turneju po celoj bivšoj Jugoslaviji dve godine kasnije. A s obzirom da je ovde dolazio toliko puta, osim odličnih muzičara i publike, izdvaja i još jednu stvar – hranu:

– Tako volim srpsku kuhinju. I žalio sam se baš u hotelu da mi je neverovatno da nemaju srpsku hranu, ali evo jedva čekam da odem u restoran na srpske specijalitete. Mućkalica…- uz osmeh je na srpskom naziv ovog specijaliteta izgovorio Zubin Mehta.

Zubin Mehta KZŠ
Zubin Mehta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

A uz reči dobrodošlice, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac istakao je da je velika privilegija orkestra na čijem je čelu što je jedan od retkih koji su deo muzičke porodice maestra Mehte.

– Beogradska filharmonija nikada nije imala većeg prijatelja od Zubina Mehte i želim da mu se zahvalim na nesebičnoj ljubavi, podršci i znanju koje je podelio sa nama. I ovoga puta maestro se odrekao svog honorara, koji je svaki put do sada bio upotrebljen za najrazličitije svrhe, od obnove muzičkih instrumenata do podrške za našu američku turneju – naglasio je Tasovac.

A poruka Zubina Mehte bila je da mu je drago što je ovde, jer gaji posebna osećanja prema Beogradu!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar