Foto: Aleksandar Stojanovic/ BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Beogradska filharmonija nastupiće pod palicom jednog od najčuvenijih svetskih dirigenata Zubina Mehte 10. jula u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, saopšteno je iz ove institucije.

Deseti susret velikog maestra i našag filharmonijskog orkestra biće u znaku Betovena i Bramsa.

„Izuzetno sam srećan i ponosan što se vraćam jednom od najdražih orkestra – Beogradskoj filharmoniji, koju poznajem još od 1958. godine. Iza sebe imamo dugogodišnje prijateljstvo tokom kojeg smo stvarali zajedničku istoriju. Veoma me raduje što je nova koncertna dvorana koju ovaj divan orkestar treba i zaslužuje, napokon postala sadašnjost“, prenose iz Beogradske filharmonije Mehtine reči.

Zubin Mehta
Zubin Mehta Foto:Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Mehta je za deseti susret sa našim orkestrom – poslednji put su nastupili zajedno 2017. na velikom koncertu na Ušću – izabrao Betovenovu Pastoralnu simfoniju, poznatu još i pod nazivom Betovenova „Deseta“, i Bramsovu Simfoniju broj jedan.

Zubin Mehta, kome je 85. godina, na svetskoj muzičkoj sceni prisutan je više od 60 godina. Rođen u Mumbaju, završio je Bečku državnu akademiju, a kada je imao 21 godinu već je dirigovao Kraljevskom filharmonijom Liverpula. Bio je muzički direktor i dirigent najznačajnijih orkestara širom sveta, počasni je građanin Firence i Tel Aviva, i dobitnik najvećih priznanja na svetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar