Bane Kerac Foto: Printscreen/YouTube/Mimi Cortazar

Izložba radova jednog od najpoznatijih domaćih autora stripa Branislava Baneta Kerca biće otvorena danas u 18 sati u Domu omladine Kragujevac, u okviru Međunarodne strip konferencije "Kragujevac, čista desetka", saopštili su organizatori.

Manifestacija predstavlja presek celokupnog stvaralaštva jedinstvenog strip umetnika, jednog od ljubimaca festivalske publike širom prostora nekadašnje Jugoslavije, podsećaju organizatori.

Branislav Kerac (1952) iz Novog Sada jedan je od najznačajnijih i najoriginalnijhih srpskih stvaralaca devete umetnosti – stripa, a zajedno sa scenaristom Svetozarom Tozom Obradovićem realizovao je neka od kultnih ostvarenja – „Poručnik Tara“ u izdanju „Dnevnika“, posebno veliki hitovi „Kobra“ i „Cat Claw“ u izdanju „Yu stripa“, a stvorio je i poznati humoristični strip „Billy The Pljuc“.

Stripovi su bili toliko izvanredno naslikani i osmišljeni, da su delovali kao projekat stranih autora, posebno super junakinja Cat Claw, još u to vreme je stvorena sa vrhunskim profesionalnim standardima, koja je imala izuzetnu popularnost u skandinavskim zemljama.

Takođe, Kerac je radio na čuvenim licencnim stripovima serijala „Veliki Blek“ i „Tarzan“, a ostvario je zapaženu karijeru u inostranstvu gde je za američko tržište radio na serijalu „Ghost“. Veliki broj autorovih ostvarenja publikovan je u vidu strip albuma – posebnog izdanja u tvrdom povezu, velikog formata, u koloru, nekada veoma popularno tokom 80-ih i 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Osim pregleda karijere Kerca, na izložbi će moći da se vide i odabrani radovi polaznika Škole devete umetnosti Svet stripa, među kojima se ističu projekti Mine Nikolić, Jelene Pavlović, Mlađana Gajića i sestara Mine, Lare i Dore Aleksić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare