Foto: Jugoslovenska Kinoteka/Promo

Materijali Jugoslovenske kinoteke dostupni su na zvaničnoj Jutjub stranici Kinoteke i svi zainteresovani mogu besplatno da vide odabrane inserte iz bogatog fonda ove institucije kulture, filmove koje se bave istorijom, etnologijom, kulturom. Filmovi iz fonda Jugoslovenske kinoteke koji svedoče o burnim i slavnim danima Prvog svetskog rata dostupni su svim zainteresovanim besplatno na veb platformi "European Film Gateway", kao i na zvaničnom "Vimeo" profilu Jugoslovneske kinoteke.

Na zvaničnoj Jutjub stranici Kinoteke svi zainteresovani posetioci iz zemlje i inostranstva mogu besplatno da vide odabrane inserte iz bogatog fonda ove institucije kulture, kao svojevrsni izlog Kinoteke za domaće i strane pojedince i medije.

U prvom „paketu“ od 60 klipova nalaze se pokretne slike koje se bave istorijom, etnologijom, kulturom. Akcenat je na predstavljanju istorije Srbije i Jugoslavije, nekadašnjeg života, izgleda gradova, života običnih ljudi na ovim prostorima, a tu su i važne istorijske ličnosti i događaji.

Za sada su to dokumentarni materijali iz perioda do 1945. godine, na koje Jugoslovenska kinoteka ima pravo. Stranica će biti dopunjavana a sadržaj će se proširivati novim prilozima i insertima iz bogate riznice Arhiva kinoteke na svakih mesec dana, stoji na sajtu Kinoteke.

Završetak Prvog svetskog rata obeležen se različitim programima, a filmovi iz fonda Jugoslovenske kinoteke koji svedoče o tim burnim i slavnim danima dostupni su takođe besplatno na veb platformi European Film Gateway, kao i na zvaničnom Vimeo profilu Jugoslovneske kinoteke.

Kinoteka je kao učesnik međunarodnog projekta European Film Gateway postavila izbor iz svoje kolekcije dokumentaraca među kojima su „Solunski proces“ (1917), „Ulazak srpske vojske u Skopje“ (1918), „Proslava proboja Solunskog fronta“ (1928)…

Takođe se mogu videti kasnije snimani dokumentarni filmovi „Cerska bitka“ i „Kolubarska bitka“ u režiji Svetozara Pavlovića, „Marš smrti“ Miomira Stamenkovića i drugi, ali i dugometražni igrani filmovi na temu Prvog svetskog rata kao što su „S verom u Boga“ Mihajla Popovića i čuveni „Marš na Drinu“ Žike Mitrovića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram