Marko Markovic
Marko Marković glumac Foto:npozoristeso.co.rs

Velika je to nagrada, Miloš Žutić je bio gospodin glume. Još sam pod utiskom, kaže za Nova.rs Marko Marković, dobitnik Nagrade "Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje u 2020. koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Ovo priznanje je osvojio za glavnu ulogu u predstavi „Semper idem“, koju je po autobiografskom romanu Đorđa Lebovića dramatizovao i režirao Gorčin Stojanović u Narodnom pozorištu Sombor. Odluku o laureatu Nagrade „Miloš Žutić“ je jednoglasno doneo žiri u čijem su sastavu bile glumice Vanja Ejdus (predsednica) i Jovana Gavrilović, prošlogodišnja dobitnica ove nagrade, rediteljka Milica Kralj i pozorišni kritičar i teatrolog Aleksandar Milosavljević.

Na ulasku u 2022. godinu Marko je oživeo Nikolu Teslu na sceni kod mosta Duga u Novom Sadu, u interaktivnoj predstavi „Tesla, izumetnik“ u režiji Nebojše Bradića i izvedbi Srpskog narodnog pozorišta. Ovim događajem, inspirisanim romanom Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama“, najavljena je godina u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

– Mi o Tesli u stvari znamo vrlo malo što se tiče njegovog ličnog života. On je čovek koji je poštovao prirodu, nije je zloupotrebljavao. Govorio je da je snaga elektriciteta leptirovih krila jača od od bilo kog ujeda tigrovih zuba – kaže Marković.

Već dve decenije živi u Novom Sadu, ali je godinama bio član ansambla Narodnog pozorišta Sombor.

– Od 1. januara ove godine sam stalni član SNP – saopštio nam je svečano novitet Marković.

Rođen je u Kragujevcu 1980. godine i za taj grad je ostao vezan. Glumu je zavoleo zahvaljujući Slavici Urošević Slaji koja je vodila Dečju pozorišnu radionicu Doma omladine.

– Iz te radionice izašlo je oko pedesetak glumaca, reditelja, kamermana, producenata. To je bila naša oaza, Slaja nas je sačuvala od zlog vremena devedesetih godina. Ona nas je napravila čestitim ljudima i o tome svedočimo u dokumentarnom filmu „Čvorovi“ – priseća se Marko koji je diplomirao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Vide Ognjenović i Ljuboslava Majere.

Iako je u karijeri ovenčan brojnim priznanjima, uloga Đorđa Lebovića u predstavi „Semper idem“ sigurno će obeležiti njegov glumački opus.

– To je genijalan, živopisan roman koji treba uvesti u lektiru. Znate, kad deda kaže Đorđu da su se ljudi prozlili. Kontra tome, priroda ostaje darežljiva. Lebović je slušajući naučio da svet mogu da unište ljudi, priroda to nikada neće.

Marko Marković kaže da živi u stanu od 30 kvadrata ali ima jednod najlepših terasa na kojoj je maslina, uspeva u Novom Sadu.

– Kada vidim da terasa služi za stare gume, flaše, ostatke od ajvara nije mi dobro. Treba da sačuvamo svako drvo. I svaki most. I, naravno, zdravlje. To je ono što svima želim u Novoj godini, i to nije fraza.

Nagrada „Miloš Žutić“ ustanovljena je 1994. godine, a Marko Marković je 26. laureat ovog priznanja. Nagrada se sastoji od plakete sa likom Miloša Žutića, rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, od unikatne diplome na pergamentu čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić i od novčanog iznosa.

Bonus video:

Marković: Ne postoji Somborac…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar