Marko Markovic
Marko Marković glumac Foto:npozoristeso.co.rs

Marko Marković dobitnik je Nagrade „Miloš Žutić“, za najbolje glumačko ostvarenje u 2020. godini za glavnu ulogu Đorđa u predstavi „Semper idem“, koju je po autobiografskom romanu Đorđa Lebovića dramatizovao i režirao Gorčin Stojanović u Narodnom pozorištu Sombor, saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije.

U žiriju su bile glumice Vanja Ejdus (predsednica) i Jovana Gavrilović, prošlogodišnja dobitnica ovog priznanja, rediteljka Milica Kralj i pozorišni kritičar i teatrolog Aleksandar Milosavljević, a odluku su doneli jednoglasno.

U konkurenciji za Nagradu (sezona 2019/2020) bila su glumačka ostvarenja u predstavama premijerno izvedenim u periodu od 1. jula 2019. do 30. juna 2020. godine, a za Nagradu je predloženo deset umetnika.

Marko Marković rođen je 1980. u Kragujevcu. Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Vide Ognjenović i Ljuboslava Majere. Član je ansambla Narodnog pozorišta Sombor od 2007. godine a gostuje na scenama brojnih teatara u Srbiji. Igrao je u serijama „Jagodići“, „Urgentni centar“, „Andrija i Anđelka“, „Ulica lipa“, „Sumnjiva lica“, „Dinastija“, „Branilac“, u filmu „Pucnji u Marseju“…

Ovenčan je brojnim priznanjima, među kojima su i Nagrada iz Fonda „Dara Čalenić“ za najboljeg mladog glumca na 58. Sterijinom pozorju, potom Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje u predstavi „Semper idem“, nagrada za dve uloge na festivalu Ljubiše Jovanovića – „Teatar na pravom putu“ (za ulogu Viktora Emanuel Šandebiz/Poš, „Buba u uhu“), Nagrada „Ljubiša Jovanović“ za najbolju mušku ulogu na 5. Pozorišnom proleću, Šabac („Travnička hronika“)…

Nagrada „Miloš Žutić“ ustanovljena je 1994. godine, a Marko Marković je 26. laureat ovog priznanja. Nagrada se sastoji od plakete sa likom Miloša Žutića, rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, od unikatne diplome na pergamentu čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić i od novčanog iznosa.

Luna park: Pouke i naravoučenija neobičnog Džonija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar