Vilijam Defo i Marina Abramović u "Sedam smrti Marije Kalas" Foto: Printscreen/YouTube/BayerischeStaatsoper

Diva performansa Marina Abramović ove nedelje predstaviće u Pariskoj operi "7 Deaths of Maria Callas" (Sedam smrti Marije Kalas), spektakl koji kombinuje operu, video i performans inspirisan životom slavne operske pevačice.

„Da mi je neko pre 20 godina rekao da ću raditi operu, nazvala bih ga ludakom“, rekla je srpska umetnica za Frans pres.

U predstavi koja će biti prikazana od 1. do 4. septembra, Marina Abramović poziva sedam operskih pevača da izvode čuvene arije Marije Kalas.

Abramović se tokom predstave pojavljuje na video snimcima u kojima izvodi „smrt“ operskih junakinja, od Toske sa skokom u prazno, do izbodene Karmen i scena poslednjih sati života Marije Kalas.

Srpska umetnica je rekla da se ne obazire na kritike.

„Performans je jedan od najtežih oblika umetnosti. Sedamdesetih godina kritika je bila toliko žestoka i da sam je čitala ne bih nikada izašla iz kuće“, rekla je Marina Abramović (74) koja je tokom karijere izvodila uznemirujuće i hipnotišuće predstave.

Na pitanje da li je ikada pomislila da je otišla predaleko, umetnica prepoznatilja po dugoj crnoj kosi i blagom osmehu, rekla je da se uvek trudila da da 150 odsto sebe.

„Uvek kažem da ne morate dati 100 odsto, već 150 odsto sebe. Tih 50 odsto više je ono što čini veliku razliku“, rekla je Abramović, koja je prilikom jednog performansa gotovo umrla od gušenja.

Marina Abramović pomera granice fizičke i psihičke izdržljivosti, a kako je rekla neki i posle 50 godina karijere pitaju da li je to što radi umetnost.

„To pitanje će verovatno ostati i posle moje smrti, a za mene to nije bitno“, rekla je umetnica.

Komentari

Svi komentari (0)