Marina Abramović Foto: EPA-EFE/Andre Borges

Video sam da se u medijima razna imena potencijalnih kandidata za nove članove SANU pominju, ali to su samo predlozi, ne još uvek i zvanični. A jedno je neupitno, kaže za Nova.rs akademik i zamenik sekretara Odeljenja umetnosti SANU Dušan Otašević.

Ko će biti novi članovi Srpske akademije nauka i umetnosti znaće se 7. novembra, za kada je zakazana Izborna skupština SANU. No, kao i pred svake izbore u SANU podigne se fama oko toga ko će poneti titulu akademika.

Naročito nakon poslednjeg izbornog ciklusa, održanog novembra 2021. godine kada se desila mala revolucija u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, s obzirom da su tad članovi SANU postali, po prvi put u istoriji ove institucije, umetnici iz domena pozorišta, filma i primenjene umetnosti. Bili su to onomad, u svojstvu novih, dopisnih članova SANU, i to Odeljenja umetnosti vajar Mrđan Bajić, pa pozorišni reditelj, koji je u međuvremenu preminuo – Dejan Mijač, onda scenograf Miodrag Tabački i filmski reditelj i scenarista Slobodan Šijan.

I kao što se i prilikom prethodnog izbornog ciklusa sve vreme spekulisalo ko bi sve mogao da bude novi član SANU, ništa drugačije nije ni sad. Kao novi kandidati za članove SANU ispred Odeljenja umetnosti u javnosti su ovih dana pominjani naša ugledna kompozitorka koja je prošli put „izvisila“ – Aleksandra Vrebalov, pa filmski reditelj Želimir Žilnik, ili dirigent i nekadašnji direktor Narodnog pozorišta Dejan Savić. Ali, i još jedno, ujedno i naše najslavnije ime u svetskim okvirima – ono multimedijalne umetnice i umetnice performansa Marine Abramović.

Marina Abramović Foto: EPA-EFE/Andre Borges

I jedino je neupitno baš ime Marine Abramović, predložene za stranog, dopisnog člana, kao nekog ko ide dalje u izborima, potvrdio je za Nova.rs Dušan Otašević, slikar, akademik i zamenik sekretara Odeljenja umetnosti SANU.

– Marina Abramović je već dobila podršku Odeljenja umetnosti, tako da ide dalje, u drugi krug. Procedura prilikom predlaganja novih kandidata je takva da ima nekoliko stepena glasanja, koja su tajna, što svi znaju. Još uvek se javlja i predlaže veliki broj kandidata, sve veći, dakle ništa još nije gotovo. U pitanju je „stepenasti“ postupak. Najpre će se od tridesetak kandidata, koliko će ih najverovatnije biti samo na našem odeljenju, smanjiti broj. Ali, Marina je svakako dobila dovoljnu podršku Odeljenja umetnosti da ide dalje – priča Otašević.

Dušan Otašević, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Spekulacije medija oko predloženih imena, kako onih za Odeljenje jezika i književnosti (primera radi Vida Ognjenović, čije je ime figuriralo i u prethodnom izbornom ciklusu, ili Milisava Savića, Mihajla Pantića i Vladana Matijevića), tako i Odeljenje umetnosti (na primer da Dejan Savić, kako je to pisao „Danas„, ne prolazi dalje) Otašević ne želi da komentariše. Nije za to, kako kaže, da se imena potencijalnih kandidata ovako rano, i pre vremena, objavljuju:

– Mislim da sve to škodi kandidatima. Već su se pojavile neke negativne reakcije. Svako ima pravo na svoje „za“ i „protiv“, pogotovo danas u ovom društvu. Ako nisu svi „za“, onda ste „protiv“ i državni neprijatelj – objašnjava Otašević.

Na sekretaru Odeljenja umetnosti jeste da odredi, kako precizira naš sagovornik, tačnu dinamiku izbora u samom odeljenju.

– Treba to uskladiti i s predlozima i procedurama u drugim odeljenjima SANU. Na sastancima odeljenja, pored ove obimne, i velike stvari, kakav je predlog kandidata, ima tekućih stvari kojima se bavimo. Ali, do leta će, kako je to uobičajeno, morati sve da bude završeno, odnosno da sva odeljenja, pa i naše, dostave definitivne predloge kandidata. A sama skupština SANU je u novembru, kada će biti poznati novi članovi Akademije. I tek tada će sve biti definitivno. Video sam da se u medijima razna imena pominju, ali to su samo predlozi, ne još uvek i zvanični – ukazuje naš sagovornik.

Marina Abramović Foto: EPA-EFE/Andre Borges

Otašević pojašnjava i da, pored članova Odeljenja umetnosti, predlozi kandidata stižu i iz različitih institucija, univerziteta, umetničkih udruženja. I sami akademici, prema rečima našeg sagovornika, koji se poziva na Statut SANU, imaju pravo da predlože kandidata. Konkretno Marinu Abramović je predložio, kako je već objavljivano u medijima, Mrđan Bajić.

– I svi ti predlozi se slivaju u sva odeljenja, pa tako i u naše – Odeljenje umetnosti. Pošto je veliki broj kandidata u pitanju, razgovara se i pravi trijaža i više od pet-šest kandidata neće biti iz našeg odeljenja. Još uvek se sve krčka. Ali, za Marinu je izvesno. Marina Abramović je Marina Abramović. Neko sad može da postane akademik Petar Petrović, ali njega niko ne zna. A Marina je toliko veliko ime da joj nikada neće biti potrebno da se predstavlja kao akademik – zaključuje Dušan Otašević.

Bonus video: SANU godišnjica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare