Najava predstave Mačka pečena Foto: Promo

"Teško je objasniti ’leptiriće u stomaku’… Sreća, radost prepoznavanja, bliskost i strast to je ono što je povezalo Sofiju i Petra”, stoji u najavi rediteljke Đurđe Tešić povodom premijere predstave “# Mačka, pečena” po tekstu Milene Depolo.

Prvo izvođenje je zakazano za 25. novembar u 20 časova na sceni pozorišta Teatar na Brdu, a naslovne uloge tumače Jelena Đokić i Viktor Savić.

Predstavom se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početak kampanje 16 dana dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja u organizaciji Agencije
Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u Srbiji, Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Ministarstva za evropske integracije, Delegacije Evropske unije u Srbiji i Norveške ambasade u Beogradu.

Predstava je kreirana sa ciljem da edukuje mlade o zdravim i rodno senzitivnim obrascima ponašanja, kao i da ukaže na toksične obrasce koji se često ponavljaju u nasilnim vezama.

Autorka teksta Milena Depolo objasnila je da su Sofija I Petar „par kakav svi prepoznajemo i kakav živi baš u ulazu pored našeg. Viđamo ih svaki dan dok skrolujemo po Instagramu. Oni su par kakav bismo svi želeli da budemo. Dok ne vidimo priču iznutra. Oni su par kakav smo svi mi nekad bili. Ili ćemo biti. Na nama je da otvorimo oči…“

Po rečima rediteljke Đurđe Tešić, glavni junaci su realizovane ličnosti, samostalne emotivno i finansijski. Sofija je majka predivne mlade devojke, a Petar uspešan, pun samopouzdanja, čovek koga bi svaka savremena žena poželela.

“Od jednog naizgled potpuno beznačajnog događaja odnos počinje da se menja. Pojavljuju se sumnja, nepoverenje, želja za kontrolom, nesigurnost i manjak poštovanja. Predstava “#Mačka_Pečena“ bavi se ljubavnim odnosom u kome polako nestaje samopoštovanje, unutrašnje granice i u kome dvoje ljudi zajedno tonu u tamu grubosti i povređivanja. Koji je trenutak kada treba odustati od ljubavnog odnosa koji to više nije?“, zapisala je Tešić u najavi.

Pored Jelena Đokić i Viktora Savića, igraju i Vladan Milić, Teodora Dragičević, Dušanka Glid i Tašana Đorđević.

Reprize su 26. i 28. novembra, a na sceni Teatra na Brdu publika će moći ovaj komad da pogleda i u decembru.

 

bonus video: Praznična apatija umesto euforije – gosti Vanja Milačić i Vuk Tomić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar