Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pozorište mladih “Aleksandra Brjanceva” iz Sankt Peterburga gostovalo je večeras u Beogradskom dramskom pozorištu sa predstavom Aleksandra Ostrovskog „Lude pare“ u režiji Aleksandra Kuzina.

– Naša saradnja je započeta prošle godine i zadovoljstvo mi je što se danas realizuje. Vremena su teška, ali to je još jedan dokaz da kultura prevazilazi sve granice i poteškoće. I ako bi se generalno vodili kulturom, ovaj svet bi bio jedno pravednije i bolje mesto za sve nas. Pogled u budućnost je pogled kroz kulturu – istakao je Jug Radivojević, direktor BDP.

Teatar iz Sankt Peterburga, jedno je od najboljih i najstarijih pozorišta u Rusiji, koje je 23. februara proslavilo 100 godina postojanja. Osnivači su i organizatori četiri velika festivala među kojima je najpoznatiji „Duga“ na kojem učestvuju teatri iz celog sveta.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– I tek što smo proslavili jubilej pozorišta, seli smo u avion i došli kod vas. Već smo bili u Beogradu ali ovo je prvi put da smo u ovom teatru. Sinoć sam gledala sjajan komad „Baal“ u režiji Diega de Brea sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi, i to je predstava koja će ove godine biti među učesnicama našeg festivala u maju mesecu tokom belih noći, na Dan grada, koji je tada u znaku sedam boja po čemu je Duga poznata. Pored veka postojanja našeg teatra, ove godine Sankt Peterburg obeležava još jedan veliki jubilej, a to je 350 godina od rođenja Petra Velikog – rekla je Svetlana Lavrencova, direktorka ruskog pozorišta.

Ona je podsetila da je prošle godine festival obeležio nastup reditelja Emira Kusturice koji je i otvorio ovu smotru i održao master klas.

– Divno je što organizujemo ovakve događaje, i na tome sam posebno zahvalna Mirku Radenoviću, Kusturičinom menadžeru. Nakon Beograda, gostujemo u četiri grada u Crnoj Gori – dodala je Lavrencova i direktoru BDP Jugu Radivojeviću darovala poklone koji simbolišu jubilej Pozorišta mladih iz Sankt Peterburga.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Potom je na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ odigrana predstava „Lude pare“ o nestašnom životu veleposednika Save Vasiljeva, koji je iz provincije došao u Moskve, o „slučajnim parama“, fatalnim strastima, o lepotici iz višeg društva, ljubavi, iskušenjima…

Državno pozorište mladih “Aleksandra Brjanceva” neguje tradicionalne i eksperimentalne komade zasnovane na ruskim i stranim klasicima, kao i dramaturgiji savremenih autora. Na repertoaru ima više od 50 predstava za decu, omladinu i odrasle.

Bonus video: Jugoslav Pantelić u „24 minuta“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar