Lubarda Industrijalizacija
Lubarda Industrijalizacija Prometeji novog veka Foto:Bojana Janjić

Izložba "Prometeji novog veka" biće otvorena 22. septembra u Muzeju Jugoslavije, povodom šest decenija od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu. U fokusu izložbe su odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture, kao i radovi Petra Lubarde, jednog od naših najznačajnijih slikara koji je imao važnu ulogu u predstavljanju Jugoslavije Nesvrstanima, saopšteno je iz Muzeja Jugoslavije.

Publika će zahvaljujući raznovrsnoj muzejskoj građi, u izboru kustoskinja Muzeja Jugoslavije Ana Panić i Jovana Nedeljković, moći bliže da se upozna sa indijskom kulturom i kulturnom razmenom između dve zemlje, a jedan od segmenata izložbe odnosiće se na posetu Josipa Broza Tita Indiji 1955-1956. godine, koja se smatra prelomnim događajem za definisanje spoljnopolitičke strategije Jugoslavije upravo u pravcu nesvrstavanja. 

Petar Lubarda nezaobilazna je tačka kada se govori o kulturnim vezama dve zemlje. Izložba njegovih radova u Kulturnom centru Beograda bio je jedan od centralnih kulturnih događaja tokom održavanja Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu 1961. godine, a slika „Prometeji novog veka“ („Industrijalizacija“) za tu priliku je preneta u salon Narodne skupštine. Smatra se da je upravo zbog toga Lubarda 1963. godine pozvan na studijsko putovanje u Indiju, koje je ostavilo veliki trag na njegovo stvaralaštvo. 

Na izložbi publika će moći da vidi Lubradine slike iz kolekcije Muzeja Jugoslavije – „Buđenje Afrike“ (1956-1959) i „Prometej“ (1967), dok će slike „Čovek i zveri“ (1964) i „Bik i oblak“ (1963) biti prikazane zahvaljujući saradnji sa Kućom legata.

Deo postavke činiće i rad savremenog umetnika Vladimira Nikolića „Komunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije“.

U susret izložbi danas od 17 sati u Muzeju Jugoslavije biće održana promocija časopisa o novim medijima i umetnosti „(O)gled“. U fokusu prvog broja je stvaralaštvo umetnika Vladimira Nikolića, čiji će video rad „Komunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije“ biti deo predstojeće postavke „Prometeji novog veka“, a tom radu posvećen je tekst Jasmine Čubrilo „Etika i estetika dokumentarnog“ objavljen u „(O)gledu“. Autori i autorke tekstova u prvom izdanju su i Jovan Čekić, Jasmina Čubrilo, Petar Jevremović, Igor Simić, a za „(O)gled“ govori i Zoran Todorović, dok se tu nalaze i tekstovi Džona Berdžera o boravku u Srbiji, Pola Virilija, Ričarda Simora, Karla Uve Knausgora…

Na promociji će govoriti autori tekstova Jovan Čekić, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum, Beograd i Jasmina Čubrilo, profesorka na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, umetnik i docent na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu Vladimir Nikolić, kao i Nebojša Grujičić, kourednik i Anica Tucakov, urednica izdanja.

Izložba „Prometeji novog veka“ trajaće do 14. novembra, dodaje se u saopštenju Muzeja Jugoslavije. 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar