Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Film „Leto kada sam naučila da letim” u režiji Radivoja Andrića osvojio je Nagradu Evropske asocijacije filma za decu (ECFA) za najbolji evropski film na festivalu BUFF u Malmeu, saopštio je Filmski centar Srbije.

Međunarodni filmski festival BUFF osnovan je 1984. godine i predstavlja jedan od najznačajnijih evropskih festivala koji su posvećeni ostavarenjima za decu i omladinu iz svih delova sveta. Ove godine prikazano je 118 filmova iz 51 države.

„Leto kada sam naučila da letim“ adaptacija je istoimene knjige Jasminke Petrović. Ova emotivna i duhovita priča prati odrastanje i morske avanture dvanaestogodišnje Sofije iz Beograda tokom letnjeg raspusta koje provodi sa dve babe na Hvaru.

U sjajnoj glumačkoj ekipi su mladi Klara Hrvanović, Luka Bajto i Ema Kereta Rogić i iskusni glumci Olga Odanović, Žarko Laušević i Snježana Sinovčić.

Jasminka Petrović, Klara Hrvanović i Radivoje Raša Andrić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Scenario je napisala Ljubica Luković, producenti su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer Dejan Urošević, kompozitor Vasil Hadžimanov, dizajner zvuka Vladan Korać, kostimografkinja Momirka Bailović, a scenografkinja Tajana Čanić Stanković.

Film je realizovan u koprodukciji Sense Production (Srbija), Kinorama (Hrvatska), Art Fest (Bugarska) i Silverart (Slovačka), uz podršku Filmskog centra Srbije i panevropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž.

Bonus video: Klara Hrvanović i Raša Andrić – Voleli bismo da vidimo decu u bioskopima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar