Branka Katić i Lenka Udovički Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predstavu „Tramvaj zvani želja“ Tenesija Vilijamsa rešila sam da režiram zbog Branke Katić. Želela sam da radimo zajedno neki komad i rekla sam joj da bi trebalo da igra Blanš i to se sada ostvarilo - priča za Nova.rs Lenka Udovički, čiju će novu režiju publika moći da vidi premijerno 24. juna na Maloj sceni „Predrag Pepi Laković“ BDP-a.

Ova koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta, Teatra Ulysses sa Briona i BELEF-a, izvodi se u okviru jubilarnog Beogradskog letnjeg festivala.

Komad „Tramvaj zvani želja“, ovenčan Pulicerovom nagradom, prvi put je izveden 1947. godine na Brodveju a reditelj Elija Kazan je 1951. snimio i filmsku verziju koja je dobila četiri Oskara.

Karl Malden i Vivijen Li u filmu „Tramvaj zvani želja“ iz 1951. godine. Foto: Charles K Feldman Group / Warner / AFP / Profimedia

– Kod dela koja imaju kultni status uvek je u podsvesti neko opterećenje. Film sam gledala kada mi je bilo 12 godina, i ostao mi je duboko urezan u pamćenje. Izuzetan je, lansirao je fenomenalne glumce Marlona Branda, Vivijen Li, Karla Maldena. To je značajno i veliko delo na koje se nastavljamo, niti ga kopiramo, niti rušimo, niti bežimo od njega. A koliko živi u nama, to će se osetiti u predstavi – objašnjava Udovički.

Razlog zašto je baš ovaj tekst odabrala jeste što je, kako kaže, Vilijams na fantastičan način ispisao sve likove i ušao im u dušu.

– A naročito je snažno oslikao to emotivno bogatstvo stanja i situacija kroz koja prolaze dve sestre. Blanš je „razvaljena“ i bori se za opstanak, a doživi da bude silovana, okolnosti su takve da nastaje sveopšta zavera ćutanja. Njena rođena sestra Stela odlučuje da ne prihvati da se to desilo, svi se tome priklone i Blanš odstrane kao problem. To je nešto što se prečesto dešava, da društvo osobe koje su žrtve odbaci i proglasi ih problematičnim. Posebno mi je dirljiv taj momenat na samom kraju kada Blanš kaže: “Je l‘ sa mnom nešto nije u redu?“. Strašno je da je to toliko bolno i aktuelno i danas. Branka ima tu energiju i sve elemente potrebne da oživi Blanš na sceni. I ovo će biti prilika da nakon toliko godina ostvari istinsku pravu kreaciju u pozorištu.

Lenka Udovički Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pored Branke Katić, u glumačkoj podeli su Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec, Marko Todorović, Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković.

– Srećna sam što Stelu tumači Vanja Nenadić sa kojom sam sarađivala u predstavi „Prljavi, ružni i zli“. Želela sam ponovo da radim sa njom i to se i ostvarilo. Kompozitor Nejdžel Ozborn, koji piše muziku za predstavu, gledao je mnogo izvedbi ovog komada u svetu. Rekao mi je da nikada nije video takvu Stelu, oduševljen je. Stvarno je talentovana i mislim da je pred njom mnogo velikih uloga.

Lenka Udovički ističe da je glumačka podela idealna i da je instinkt nije prevario kada je ulogu Stenlija poverila Milošu Petroviću Trojpecu.

Lenka Udovički Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Prvi put sarađujemo i intuicija mi je govorila da u njemu postoji mnogo više od onog što obično igra u teatru. I bila sam apsolutno u pravu, mnogi će biti prijatno iznenađeni kako je izašao iz nekih klišea u koji su ga do sada mnogi stavili. Pokazaće koliko je ozbiljan i darovit glumac koji može mnogo da ponudi. A ulogu Miča tumačiće Marko Todorović, i to je drugačiji lik nego što smo navikli da gledamo. Naš Mič nije stariji i neatraktivan, naprotiv je mlad i zgodan muškarac, i on je napravio posebnu kreaciju.

Ovaj komad, koji se bavi večitim temama kao što su nemaština, nasilje u porodici, alkoholizam, homosekualizam, preveli su Vera Nešić i Dragoslav Andrić a u autorskom timu su scenograf Zorana Petrov, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov, scenski pokret i koreografiju potpisuje Staša Zurovac, kompozitori su Najdžel Ozborn i Davor Roko, a za scenski govor zadužena je dr Ljiljana Mrkić Popović.

– S nestrpljenjem iščekujemo premijeru– zaključila je Lenka Udovički.

Bonus video: Rade Šerbedžija u Beogradskom dramskom pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar