Zarko Lausevic tokom snimanja serije Kralj
Žarko Laušević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ja sam rodom sa Cetinja. Moj otac je bio direktor Muzeja kralja Nikole na Cetinju i detinjstvo me vezuje za zgradu u kojoj je Nikola živeo. Celog života sam se bavio istorijom. Uvek mi je bilo zanimljivo i ovo što radimo ovde sa (Zdravkom) Šotrom, Vukom (Draškovićem) i celom ekipom jeste proizvod tog iskustva, mog ličnog i onoga što je istorija saznala, kaže glumac Žarko Laušević nakon svojih prvih scena snimljenih za seriju i film "Kralj“.

Laušević u seriji, koju reditelj Zdravko Šotra snima po knjizi „Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića, tumači lik crnogorskog kralja Nikole Prvog Petrovića Njegoša.

– Kralj Nikola još uvek nije dobio pravo mesto u istoriji. Još uvek njegova ličnost nije dovoljno rasvetljenja i, nažalost, koristi se za razna prepucavanja. Mislim da je potreban jedan ozbiljniji istorijski sud kako bi stvarno bila sagledana njegova uloga početkom 20. veka i taj njegov poslednji period koji je i odlučio njegovu sudbinu i bitno uticao na činjenicu da su posle toga Karađorđevići preuzeli kormilo nad novom državom, a Petrovići otišli u ropotarnicu istorije – istakao je Laušević i dodao:

– Mislim da je presurovo kažnjen za neke svoje diplomatske grehe, koji su nesumnjivi. Ova serija je naša vizura.

Danas su snimane dve scene u kojima je kralj Nikola sa suprugom Milenom (igra je Vesna Čipčić) u Parizu i telefonom razgovara sa unukom Aleksandrom Karađorđevićem.

Aleksandar mu je zabranio povratak u Crnu Goru i poziva ga u Beograd da se „dogovore oko ujedinjenja u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca“.

– Mislim da su roman Vuka Draškovića i realizacija čitave serije bazirani uglavnom na istorijskim činjenicama. Ako i odlazi u neku vrstu improvizacije, to neće odstupati od faktografije. Trudili smo se da podatke koje istorija nema, rekonstrušemo i prikažemo na pošten način – objasnio je Laušević.

Vesna Cipcic i Zarko Lausevic tokom snimanja serije Kralj
Žarko Laušević kao kralj Nikola sa Vesnom Čipčić u ulozi njegove supruge Milene Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Primetio je da Drašković daje svoje tumačenje stvaranja Jugoslavije, koje je, prema njegovim rečima, „ispravno i korektno“.

– Svako ima svoje viđenje da li je Jugoslavija bila greška. Možda jeste, možda nije. To je tok istorije, a mi pokušavamo da rasvetlimo kako je došlo do toga i ova serija će pružiti jedan mogući odgovor o tom istorijskom toku, od kraja Prvog svetskog rata do uspostavljanja nove države – rekao je Laušević.

Zarko Lausevic tokom snimanja serije Kralj
Sa snimanja: Kralj Nikola na vezi sa kraljem Aleksandrom  Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Glumac je konstatovao i da je vreme između dva svetska rata, posebno za njegovu generaciju, bilo prećutkivani period.

– Ja sam odrastao uz istoriju koja je počinjala 1945. godine. Tako da nam je sve prethodno prezentovano kao loše, a bilo je i dobrih stvari. Bilo je, naravno, i onih loših, ali mora se o svima njima govoriti. Istorija koja se ne nauči i ne savlada, ponavlja se – naglasio je Laušević.

Na pitanje kako se pripremao za ulogu i da li je istraživao istorijske podatke, Laušević je kazao da bi to uradio da su film i serija o kralju Nikoli.

– Ovo je ipak sublimacija dve scene i za širu analizu nije bilo prostora – dodao je on.

Zarko Lausevic tokom snimanja serije Kralj
Sa snimanja na Dorćolu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Laušević je istakao i da mu prijaju uloge istorijskih ličnosti.

– Zanimljivo je tražiti se po istorijskim čitankama i zanimljivo je rušiti neke predrasude – rekao je poznati glumac.

Laušević je već sarađivao sa Zdravkom Šotrom u filmovima „Igmanski marš“ (1983), „Braća po materi“ (1988) i „Boj na Kosovu“ (1989).

– Sa Zdravkom je uvek veliko zadovoljstvo raditi. On je meni posebno drag čovek i ubuduće ću se rado odazvati njegovom pozivu – rekao je Laušević.

Na pitanje da li je tačno da mu je Šotra dopustio da bira ulogu koju će igrati i da je prvo trebalo da tumači lik Živojina Mišića, poznati glumac je kazao da su na to „uticale okolnosti zbog korone i prekinuti letovi“.

– Mislim da je ovo sasvim u redu – dodao je i pomenuo da se raduje i seriji „Vreme zla“, koju bi trebalo da snima po scenariju Sanje Savić Milosavljević i u režiji Ivana Živkovića.

I „Kralj“ i „Vreme zla“ po trilogiji romana Dobrice Ćosića, snimaju se u produkciji „United media“.

Laušević je trebalo još u martu da stigne u Beograd na prvu klapu serije i filma „Kralj“, ali se zbog zatvaranja granica usled pandemije koronavirusa vratio sa njujorškog aerodroma.

– U Njujorku je bilo jako teško nekoliko meseci. To ide u talasima i ostaje nam da se pazimo, čuvamo. Proći će – rekao je Laušević na kraju raazgovora sa novinarima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare