Laureatima nagrade „Stražilovo“ uručenje na 50. Brankovom kolu

Kultura 09. avg. 202109:41
Podeli:
Foto: Promo/Brankovo kolo

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" za najbolje pesničke knjige objavljene u Brankovom kolu ravnopravno su pripale Milanu Vićiću za "Večna proleća", Bojani Kulidžan Gromović za "Nebogled", Jeleni Vujanović za "Ma nije mi ništa" i Filipu Božiću Dejanoviću za izdanje "Zbogom, simboli", odlučio je stručni žiri.

Na završnoj sednici održanoj jutros žiri Brankovog kola u sastavu: Nenad Grujičić, Ivan Lalović i Rastko Lončar, doneo je jednoglasnu odluku o laureatima, dok je specijalna nagrada „Stražilovo“ pripala panorami poezije đaka Karlovačke gimnazije „Pesme posle nas“, koju je priredila dr Maja Stokin, profesor srpskog jezika i književnosti u našoj najstarijoj gimnaziji.

Milan Vićić, rođen u Požarevcu 1989. je pesnik, prevodilac, samostalni umetnik, koji je studirao filozofiju u Novom Sadu, a diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na odseku za ruski jezik, književnost i kulturu.

Bojana Kulidžan Gromović, rođena u Mostaru 1988, master studije završila je na Katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a živi i radi u Novom Sadu.

Jelena Vujanović (Novi Grad, negdanji Bosanski Novi, 1993), trenutno pohađa doktorske studije na Fakultetu političkih nauka, dok Filip Božić Dejanović (Novi Sad, 1999) studira psihologiju na Filozofskom fakultetu.

Specijalna nagrada „Stražilovo“ pripala je panorami poezija učenika Karlovačke gimnazije „Pesme posle nas“ u kojoj se nalaze pesme Alekse Vilića, Isidore Antonijević, Natalije Đorđević, Ive Maksimović, Nikoline Dikić i Helene Budimir.

Nagrade će svečano biti uručene na Stražilovu 11. septembra, kod spomenika Branku Radičeviću, u okviru jubilarnog 50. Brankovog kola, koje će biti održano od 10. do 20. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, saopštili su organizatori.

Komentari

Vaš komentar