Foto:OfficialCharts.com / Shutterstock Editorial / Profimedia/Vinyls / Alamy / Alamy / Profimedia

Božićni klasik koju izvodi grupa Wham!, „Last Christmas", dospeo je na prvo mesto britanske božićne liste, 39 godina nakon što je prvi put objavljen.

Kada je izašla, pesma je bila uskraćena za prvo mesto zbog čuvenog hita „Do They Know It’s Christmas?“ grupe Band Aid. Zahvaljujući potresnom izvođenju pokojnog Džordža Majkla, pesma i dalje odiše tugom i setom. Ove nedelje je strimovana 13,3 miliona puta, a tome su doprinela i posebna izdanja na vinilu i CD-u, piše „Gardijan“.

Endrju Ridžli iz benda Wham! je rekao da je Džordž Majkl, oduvek želeo da ova pesma bude prva na božićnoj top listi.

„Džordž bi bio oduševljen što smo nakon toliko godina konačno dobili božićni broj 1. Misija je ispunjena! Bilo nam je veliko razočaranje obojici kada pesma nije dospela na prvo mesto 1984. godine, jer je po našem mišljenju to bilo zagarantovano… Godinama smo bili obeshrabrivani, stalno drugoplasirani,  ali u poslednjih nekoliko godina čini se da je pesma postala deo božićne tradicije za mnoge ljude”, rekao je Ridžli.

Pesmu “Last Christmas”, Džordž Majkl je napisao u roditeljskoj kući, u sobi u kojoj je proveo detinjstvo, februara 1984. godine.

Džordž Majkl Foto:Max Nash / PA Images / Profimedia

Inspiracija da napiše pesmu stigla je iznenada.

„Na televiziji je prenošena utakmica i on je skočio i otišao gore u sobu gde je imao mali studio za snimanje“, ispričao je Ridžli za „BBC“.

„Sat vremena kasnije se vratio i rekao: ‘Endi, Endi, moraš da čuješ ovo’. Nisam ga često viđao tako uzbuđenog.“

„I čim sam je čuo, bilo mi je očigledno da ima sva obeležja božićnog klasika“, dodao je.

Pesma je potom snimljena sredinom avgusta u londonskom studiju Advižn, koji je Majkl oblepio božićnim ukrasima kako bi svima podigao raspoloženje.

Smešan, ali veseo video za tu pesmu snimljen je kasnije te godine u Švajcarskoj u kojem su učestvovale i prateće pevačice Pepsi i Širli, kao i manekenka Keti Hil. Spot je teško nadmašiti u smislu kiča osamdesetih godina – ne samo zbog ljubavnih pogleda glavnih likova, već i zbog raskošne upotrebe efekta mekog fokusa i isfeniranih frizura koje su tada bile popularne, piše „Dojče vele“.

Tokom godina ova pesma je doživela bezbroj obrada, a među poznatijim izvođačima koji su je izveli u svom aranžmanu, nalaze se Alanis Moriset, Manic Street Preachers, Gven Stefani, Tejlor Sfivt, Florence and the Machine i mnogi drugi. Postoje verzije na španskom, nemačkom, francuskom, italijanskom, japanskom, švedskom, portugalskom i mnogim drugim jezicima i dijalektima. Nemoguće je pobrojati sve obrade – od salse, do metala, od folka, do R&B-a.

Džordž Majkl je bio izvanredan muzičar i tekstopisac čija se karijera nastavila i nakon Wham-a! (1986) do njegove smrti. Ironično, umro je baš na Božić, sa samo 53 godine, 25. decembra 2016. godine.

Bonus video: Fredi Merkjuri – Jedan od najupečatljivijih muzičara ikada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare