Skakavci/Foto: Promo/JDP

U petak je poslednji dan filmskog festivala Moj OFF, u onlajn pozorištima možete gledati "Violinistu na krovu", Urbanovu "Buru", balete "Severna bajka" i "Hazarski rečnik", kao i dokumentarce o uličnim umetnicima u Kinšasi, Beogradskj filharmoniji i o 20 godina muzičkog festivala Koučela.

FILM
Poslednji dan onlajn filmskog festivala Moj OFF počinje u 9h projekcijom klasika „Đulijeta i duhovi“ Federika Felinija iz 1965. o ženi u 40-im godinama kojoj vizije, uspomene i misticizam pomažu da smnogne snage i napusti supruga preljubnika.

Dokumentarac „Sistem K“ Renoa Barea, o eklektičnoj i uzavreloj uličnoj umetnosti u Kinšasi koja se razvija usred političkoh i društvenog haosa, na programu je od 12h.

Termin za decu, od 15 sati rezervisan je za film „Moj prijatelj žirafa“ Barbare Bredero o dečaku čija je kuća odmah pored zoo vrta i koji je rođen istog dana kada i njegov najbolji drug – žirafa Raf.

Festival se završava u 18h, ostvarenjem iz glavne selekcije, „Viđeno neviđeno“, krimi dramom „Granica“ Alija Abasija o graničarki Tini sa neverovatnim osećajem da prepozna tj. „nanjuši“ krijumčare.

Dokumentarni film „Više od klasike“ Dore Jung o Beogradskoj filharmoniji biće prikazan na Jutjub kanalu našeg orkestra od 20h. Kroz priču o Beogradskoj filharmoniji publiku će voditi jedan od najmlađih muzičara, hornista Nikola Ćirić, zatim njen najstariji član, binski majstor Milomir Mitrović, i direktor Ivan Tasovac.

POZORIŠTE, OPERA, BALET

Na onlajn reperotaru Narodnog pozorišta u Beogradu od 21h je balet po motivima romana Milorada Pavića, „Hazarski rečnik – Lovci na snove“ u režiji i dramaturgiji Livije Pandur i koreografiji Ronalda Savkovića. Igraju: Sonja Vukićević, Sanja Ninković, Milica Jević Drndarević, Tijana Šebez, Olga Olćan…
Premijera je bila 19. maja 2018.

Jugoslovensko dramsko pozorište od 21 sat emituje prvu onlajn reprizu predstave „Skakavci“ Biljane Srbljanović, u režiji Dejana Mijača na Jutjub kanalu i svom sajtu.

Voditelj uticajnog TV programa viđa se sa svojom novom poznanicom, mladom vidovitom ženom, u nameri da iskoristi njene natprirodne moći kako bi došao do informacija o planovima i životima političke elite. Ugledni hirurg i njegova trudna sestra odlučuju da se reše muka sa svojim starim, dementnim ocem tako što će ga bez dokumenata i samo s jednim koferom ostaviti kraj auto-puta, negde izvan grada. Penzionisani profesor univerziteta, akademik koji strasno igra loto, zapošljava svog sina slabića kao ličnog šofera, ne bi li ga time zaštitio od posledica njegove mračne prošlosti.
Ovo su samo neke od uznemiravajućih priča koje će, kako drama bude odmicala, početi da se prepliću i povezuju stvarajući sumornu i opominjuću viziju društva izloženog velikim promenama, istovremeno još uvek snažno određenog odlukama i vrednostima starije generacije koja ne pristaje da prepusti moć.
Igraju: Isidora Minić, Boris Isaković, Aleksandra Janković, Svetozar Cvetković, Renata Ulmanski, Nikola Simić, Jasmina Avramović, Voja Brajović, Miodrag Radovanović, Petar Radovanović, Maša Dakić.

Beogradsko dramsko pozorište od 20h prikazuje na svom Jutjub kanalu snimak predstave „Đido“ iz 1967, komad sa pevanjem Janka Veselinovića, sa Miodragom Petrovićem Čkaljom u glavnoj ulozi.

Pozorište na Terazijama na svom Fejsbuku profilu emituje predstavu „Ljubavno pismo“ iz 1982. u režiji Miroslava Belovića.

Opera i teatar Madlenianum na svom Jutjub kanalu od 19:30h emituju balet „Severna bajka“, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, a na muziku Edvarda Griga. Dirigent je Stanko Jovanović.
Rađen na romantičnu, nostalgičnu muziku jednog od najvećih kompozitora 19. veka, Norvežanina Edvarda Griga, koja je komponovana za dramu „Per Gint“ Henrika Ibzena ovo je verzija koja je premijerno izvedena 10. decembra 2011. godine u Beogradu prvi put uopšte, deo je tzv. ciriške varijante sa solistima, vokalnim umetnicima, čiji su nastupi na sceni izazvali aplauze gledalaca.
Učestvuju: Tanja Obranović, mecosopran, Nenad Nenić, bariton i Jasmina Stojković, sopran (u vokalnoj ulozi Solvejge), baletski igrači Miloš Marijan, Bojana Žegarac, Olga Olćan, Sanja Ninković, Danica Arapović i drugi. Narator je Miodrag Krivokapić.

Počev od 14h časova, u naredna 24 sata na zvaničnom sajtu Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada dostupan je snimak predstave „Violinista na krovu“, Džozefa Stejna i Džerija Boka, u režiji Atile Bereša.
Igraju: Aron Balaž, Gordana Jošić, Emina Elor, Agota Ferenc, Jovana Balašević…

Narodno pozorište iz Niša na svom sajtu od 20h emituje predstavu „Bura“ Vilijama Šekspira u režiji Andraša Urbana. Link je aktivan 48h, sve do 12. aprila.

U okviru Prvog internet regionalonog festivala teatra za decu – PIR Fest na Jutjub kanalu Gradskog pozorišta Podgorica u 17h biće prikazana predstava „Avanture maloga Juju“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka, u režiji Renate Carola Gatalice.

Malo pozorište Duško Radović na svom Instagram profilu od 17h upriličiće „Malo putovanje kroz istoriju umetnosti – Život i delo Žak-Luja Davida“. O ovom francuskom slikaru neoklasicizma, sa posebnim osvrtom na njegovu sliku „Krunisanje Napoleona Prvog“, govoriće Lili Perović, zvanični vodič muzeja Luvr i Orsej iz Pariza.

Žak-Luj David, Krunisanje Napoleona I, 1805-7, Foto: Wikipedia

 

Metropoliten opera iz Njujorka od 19:30 sati po lokalnom (1:30h po našem) vremenu emituje snimak opere „Romeo i Julija“ Šarla Gunoa.

MUZIKA

EXIT festival na svom TV kanalu od 20:20 emituje snimak koncerta Macea Plexa.

Energični pop duo Ann’so M koji podseća na Pet Benatar, od 20 h na svom Fejsbuk profilu upriličiće besplatan koncert.

Na današnji dan, kada je trebalo da bude otvoren čuveni muzički festival Koučela (Coachella), na Jutjub kanalu u 21h besplatno će biti emitovan dokumentarac o 20 godina muzike u pustinji. Naratorka je Bili Ajliš.

TRIBINE

Jutjub kanal Centra za kulturu Smederevo od 20h emituje tribinu „Kultura i sreća“ čiji je gost dr Tatjana Milivojević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram