Foto: Printscreen/ YouTube/Kronos Quartet

Članovi Kronos kvarteta iz SAD i monah Jerotej iz Kovilja izveli su premijerno 14. aprila na svom “Jutjub” kanalu delo “Antene:fragment" srpske kompozitorke Aleksandre Vrebalov.

Tokom rezidencije „Kreativna fuzija“ pri Muzeju umetnosti u Klivlendu, srpska kompozitorka sa prebivalištem u Njujorku napisala je delo „Antene“ (Antennae), inspirisana ikonom Bogorodice nežnosti, koja se pripisuje grčkom umetniku iz 15. veka Angelosu Akotantosu, koja je u posedu klivlendskog muzeja.

Originalno zamišljeno kao “zvučno iskustvo određenog mesta”, delo je trebalo da uključi 60 pevača, članova hora pravoslavnog manastira u Kovilju, četiri trube, dvoje orgulja i perkusije.

Namera autorke je bila da delo predstavlja “ljudsku zvučnu viljušku, kroz koju se ujedinjujemo i za trenutak održavamo zajedničku frekvenciju“.
Svetska premijera, planirana za 27. mart u Klivlendu, otkazana zbog pandemije Kovida-19, a Vrebalov je napravila adaptaciju dela i aranžman kratkog fragmenta u kućnoj izolaciji u Novom Sadu.

„Nikada nisam probala, izvodila i snimala novo delo sa Kronosom, a da nisam bila u istoj prostoriji sa njima tokom nekog dela procesa. Koliko god nadrealan ovaj proces bio, napravili smo nešto veoma stvarno, što se uklapa u usamljenu nesigurnost ovog trenutka koja određuje naše kolektivno iskustvo. U isto vreme, bez obzira na to što smo fizički udaljeni, osećam da smo putem kreativnosti i muzike komunicirali brigu i saosećanje jednih za druge i celo čovečanstvo“, napisala je tim povodom Vrebalov.

Članovi Kronos kvarteta, svako iz svog doma, izveli su ovu adaptaciju na “Jutjubu”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram