Foto: Promo/Krokodil

Novosadsko izdanje XIV festivala Krokodil održaće se i u Novom Sadu danas i sutra pod nazivom Na margini u sklopu programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022. U novoj, za ovu priliku rekonstruisanoj i uređenoj Kineskoj četvrti, koja sada nosi naziv Kreativni distrikt, Krokodil će predstaviti svoja tri popularna diskusiona formata: Debatu o Evropi, Gigantomahiju i Sofa intervju.

Ivan Krastev, Dubravka Stojanović, Boris Buden, Svetlana Slapšak, Ivan Vejvoda, Boris Dežulović, Aida Ćorović, Dragan Bursać, Marina Fratucan i Ljubica Gojgić su samo neka od imena učesnika koji će se u okviru šest festivalskih događaja u okviru dve programske večeri baviti pitanjima koja se tiču života u konfliktnim i postkonfliktnim evropskim zonama, borbe za prava žena u različitim oblicima patrijarhata, dijalektike objektivnog i subjektivnog nasilja, etike nenasilnog otpora i svetske budućnosti nakon pandemije COVID-19.

Program će okupiti neke od najeminentnijih evropskih pisaca, intelektualaca i stručnjaka iz različitih oblasti – umetnike, kulturne radnike, profesionalce i teoretičare, sociologe, istoričare, filozofe i aktiviste među kojima su i neizostavni Njuz.net i Marka Žvaka tandemi.

Večeras će se u okviru novosadskog izdanja debatnog programa festivala Krokodil, za govornicom naći Boris Buden koji će održati predavanje na temu „Zapad u ratu: o samoograđivanju liberalnog uma?”.

Foto: Promo/Krokodil

Da li je “bolji” Beograd na vodi ili Novi Sad na vodi? U popularnom KROKODILovom formatu, Gigantomahiji, na aktuelna pitanja urbanizma mišljenja će suočiti istoričarka Dubravka Stojanović i pisac, istoričar umetnosti i građanski aktivista Novi Nebojša Milenković.

Foto: Promo/Krokodil

Drugog dana Krokodilovovog debatnog programa u Novom Sadu, Svetlana Slapšak i Ivan Vejvoda zajedno sa Ljubicom Gojgić pričaće o demokratiji i stabilokratiji, a uticajni politikolog Ivan Krastev govoriće o aktuelnoj temi ruske invazije na Ukrajinu i kako ona menja i utiče na Evropu.

Bonus video: Vladimir Arsenijević o festivalu KROKODIL

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar