Kristova lična kolekcija prodata za osam miliona evra

Kultura 18. feb. 202110:06
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Privatna kolekcija umetnika Krista (Christro) prodata je danas na aukciji za osam miliona evra, saopštila je kuća Sotbi (Sotheby's).

Prodati su svi ponuđeni predmeti, a neki su za 75 odsto premašili početnu cenu, navela je aukcijska kuća i dodala da su kupci iz SAD, Azije i Evrope.

Procena cele kolekcije bila je između 2,5 i 3,8 miliona era.

U centru pažnje su bili crteži za projekat „Kišobrani (zajednički projekat za Japan i SAD)“ iz 1991. godine. U pitanju su dve spektakularne instalacije sa nekoliko hiljada kišobrana visoke šest metara i dužine od oko 20 kilometara. Te dve instalacije su istovremeno postavljene i izložene u Japadnu i Los Anđelesu.

Kristo (84), čije je pravo ime Hristo Vladimirov Javašev i koji je umro pre manje od godinu dana, bio je dekorativni skupltor i likovni umetnik. On i njegova supruga Žan-Klod (Jeanne-Claude) su između ostalog, zajedno umotali 1985. godine most Pon-Nef (Pont-Neuf) u glavnom gradu Francuske.

Među njegovim delima ističe se umotavanje Rajstaga aluminijumskim materalijom u Berlinu 1995. godine, kao i impresivna instalacija „Kapije“ 2005. godine u šetalištu Central parka u Njujorku.

Komentari

Vaš komentar