Izlozba Refleksije radova Mire Brtke
Sa izložbe Refleksije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Velika retrospektivna izložba "Refleksije" multimedijalne umetnice Mire Brtke biće svečano zatvorena sutra u Muzeju grada Beograda.

Ako je neka izložba, održana u Beogradu u skorije vreme, bila mamac za posetioce, onda je to postavka „Refleksije“, čije svečano zatvaranje iz Fondacije „Mira Brtka“ najavljuju za sutra od 19 sati.

Izlozba Refleksije radova Mire Brtke
Sa izložbe Refleksije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Jedna od najposećenijih izložbi u nas otvorena je još 17. marta u Muzeju grada Beograda, i trebalo je da traje do 25. aprila, međutim zbog ogromnog interesovanja publike produžena je do 10. maja.

Ogroman opus iza sebe ostavila je slikarka, vajarka, rediteljka, kostimografkinja, modna dizajnerka i aktivistkinja Mira Brtka (1930-2014), a na izložbi, koja je plenila svojom unikatnošću, u deset prostorija, kroz deset zasebnih celina, predstavljeno je 300 dela umetnice. „Refleksije“ su bile zamišljene kao presek Brtkinog stvaralaštva, počev od „rimskog perioda“, kada je bila članica internacionalne umetničke grupe „Iluminasion“, do jedinstvenih skulptura koje je radila do samog kraja.

Izlozba Refleksije radova Mire Brtke
Sa izložbe Refleksije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako se do otvaranja postavke malo pamtilo ime Mire Brtke, pred posetiocima su se našli raznoliki žanrovi u kojima je stvarala, uz šansu da njen bogat, multimedijalni opus sagledaju iz nove perspektive.

I hit postavka je koincidirala sa dva jubileja – pet decenija od prve izložbe Mire Brtke u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu i Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Podsetimo, nakon okončanja „Refleksija“ u Beogradu Fondacija „Mira Brtka“, kako nam je rekao njen predsednik Miroslav Rodić, planira retrospektivne izložbe i u Rimu i Bratislavi.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar